50-jarig jubileum A. van der Hulst 

6 april 2023

Anne van der Hulst: “Een feest om de jeugd enthousiast te maken voor techniek!”

Afgelopen maand vierde PKM Deelnemer A. van der Hulst B.V. uit Meppel haar 50-jarig jubileum. Een mooie aanleiding om de drijvende kracht achter dit prachtige familiebedrijf op te zoeken: Anne van der Hulst. Een week na de feestelijkheden is zij nog een beetje aan het bijkomen van alle enthousiaste reacties van klanten, leveranciers, medewerkers en vooral de jeugd!

Annes’ vader Anton van der Hulst startte in 1973 eerst zelf en later samen met zijn vrouw een smederij en lasbedrijf in een oude schuur in Emst. Het bedrijfje specialiseerde zich o.a. in hekwerken, prielen en laadkleppen voor vrachtauto’s. In 1983 verhuisde het bedrijf naar een heus bedrijfspand in Veessen, naast hun woning. Meer en meer naamsbekendheid zorgde voor de komst van grotere opdrachtgevers. Zo zette in de jaren ’90 en ’00 de groei stevig door en werd het bedrijfsoppervlak uitgebreid van 300 naar 1800 m2 Toen zij met het bedrijfspand in 2000 verhuisden naar Heerde.
Sinds 2014 heeft Anne de leiding overgenomen en 4 jaar later verhuisde het bedrijf opnieuw, nu naar de huidige locatie in Meppel, een grote bedrijfshal met een oppervlakte van maar liefst 3500 m2! 

Drie dagen feest

Het 50-jarig jubileum is op 15, 17 en 18 maart uitgebreid gevierd. “We hebben dit al een jaar van te voren gepland” vertelt Anne. Woensdag de 15e hebben we met alle medewerkers het 50-jarig bestaan gevierd met een enorme taart. Vrijdag was speciaal voor klanten en leveranciers, de medewerkers met hun familie. Er was een lunch door de hele fabriek met volop fingerfood. De zaterdag was voor het publiek en vooral om de jeugd te enthousiasmeren voor de techniek, met tal van stands en demonstraties.”

“En”, vervolgt Anne met veel trots, “een van onze medewerkers was ook 40 jaar bij ons in dienst. Hij is door Bert Rundervoort van de Metaalunie onderscheiden met een speciale Metaalunie speld. En wat het helemaal bijzonder maakte, was dat zijn vader, die hem indertijd aan deze baan had geholpen, het speldje heeft opgedaan, in aanwezigheid van alle kinderen en familie.”

De jeugd enthousiast maken voor techniek

Anne is met haar eigen bedrijf zeer actief bezig om de jeugd enthousiast te maken voor techniek. Als samenwerkingspartner van OpleidingsBedrijf Metaal (OBM) leiden zij mensen in verschillende vakgebieden op tot enthousiaste en vakbekwame metaalbewerkers. Anne: “Familiebedrijven zijn in trek. We hebben best geluk met het verkrijgen van jonge mensen. Zij kiezen bewust voor mijn bedrijf. Daar helpen onze goede contacten met de scholen ook bij, want de docenten zijn al even enthousiast en brengen dit over op de leerlingen. En dat komt vooral doordat leerlingen hier echt iets bijdragen aan de productie; ze gaan iets doen, iets tastbaars en leren een vak. En dat motiveert enorm.”

“Een leuk initiatief van de basissscholen hier in de regio, is de ‘Plusplus klas’. Drie keer per jaar kunnen kinderen van groep 7 en 8 een kijkje nemen bij allerlei bedrijven in de buurt. Kinderen die goed zijn met de handen. Zij leren om op een andere manier slim te zijn. Ze gaan iets maken en wij laten zien hoe leuk techniek is. En uit de reacties blijkt dat ze het hartstikke leuk vinden. Een paar weken geleden hadden we weer een groep op bezoek. Eén van de kinderen was zo enthousiast, dat hij zaterdag weer op bezoek kwam, eerst met eerst met z’n moeder en opa en ‘s middags nog een keer met z’n vader! Kijk, zo iemand willen we graag vasthouden!”

Het jubileumfeest was een uitgelezen kans om het publiek – en dan met name de ouders met kinderen – op een ludieke en speelse manier kennis te laten maken met techniek. “Door het hele bedrijf stonden stands met allerlei demonstraties: drones, VR-brillen en robots, waarmee kinderen zelf aan de gang konden gaan. En niet alleen de jeugd, ook de ouders waren net zo enthousiast bezig en konden samen met de kinderen zelf producten maken. De mensen waren niet weg te slaan bij de stands”, lacht Anne, als ze er weer aan terugdenkt. “Je ziet dat het aan het veranderen is. Wij beginnen nu te merken dat ouders het steeds belangrijker vinden dat kinderen gelukkig worden en niet persé een HBO-opleiding hoeven te volgen voor een ‘betere toekomst’.”

Tastbare eindproducten

“Wat ik mij eigenlijk pas laat realiseerde, was dat wij voornamelijk producten en halffabricaten leveren, die later bij onze klanten in het eindproduct terechtkomen. Vaak zeggen die producten voor een leek niets, maar het eindproduct juist wel. Dus heb ik aan mijn klanten gevraagd of zij een aantal van hun eindproducten hier wilden showen, vooral om de jeugd te enthousiasmeren. Nou, daar werd massaal gehoor aan gegeven! Ze hebben allemaal meegewerkt om hun producten hier neer te zetten. En niet alleen voor bezoekers was dit prachtig om te zien, ook de medewerkers keken hun ogen uit bij het zien van al dat moois, waar zij zelf een stuk aan hebben bijgedragen! Echt een meerwaarde voor het team. Ze zijn supertrots op wat ze maken en willen dit o zo graag uitdragen naar buiten!”

Al met al was dit een fantastisch feest, waar iedereen van genoten heeft en waar nog lang over nagepraat gaat worden. Hopelijk bij veel gezinnen, kinderen en op scholen. Want de komende generatie hebben we hard nodig in de techniek!

Beste Anne en alle medewerkers van A. van der Hulst: Gefeliciteerd met dit mooie jubileum en wij wensen jullie er opnieuw 50 mooie jaren bij!

A. van der Hulst B.V.
Eekhorstweg 28
7942 KC MEPPEL

085 – 007 18 10
info@@geniaalinstaal.nl

geniaalinstaal.nl


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Theo van Os

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.