Afscheid met een boodschap 

Frank quote

Frank Oosterbroek draagt het stokje over

Frank Oosterbroek neemt deze maand afscheid van PKM. Na zo’n 36 jaar draagt hij het stokje over en zal aan een nieuwe levensfase beginnen als pensionado. Samen met hem kijken we terug op de veranderingen in de MKB-metaalsector en geeft hij nog een boodschap mee voor de lezers.

Bij tientallen MKB bedrijven was Frank een graag geziene gesprekspartner en hét gezicht van PKM. In de afgelopen jaren heeft hij ondernemers geadviseerd en begeleid. Ook is hij bekend door talloze publicaties, artikelen en blogs over zijn vakgebied: organisatieverbetering, bedrijfsvoering en strategie.

Wat trok je aan het vak van adviseur?

“In mijn jeugd had ik jaren gewerkt bij een klein metaalbedrijf en vóór mijn overstap naar PKM bij Scania in Zwolle. Met mijn opleidingen in Techniek en Bedrijfskunde heb ik bij Scania diverse veranderingstrajecten meegemaakt. Daar maakten ze al veel gebruik van externe adviseurs. Dat leek mij wel wat!”  

“Maar het MKB-bedrijf trok mij toch meer dan het grootbedrijf, daar was ik al snel achter. Als je kijkt naar de heldere organisatie, de korte lijnen, het directe contact met de ondernemer, de communicatie, cultuur, dat alles sprak mij erg aan.”  

Ik ben toen gaan solliciteren bij diverse adviesbureaus, waaronder Stichting PKM. Daar ben ik in 1984 aangenomen. Het was voor mij dé kans om als adviseur aan de slag te gaan.”

Frank Oosterbroek

Wat werd je specialiteit?

“PKM wilde aan de slag met kwaliteitszorg voor het MKB, iets wat bij veel deze metaalbedrijven nog in de kinderschoenen stond. In tegenstelling tot grote bedrijven, zoals Scania, waar ik al ervaring had opgedaan met allerlei kwaliteitstrajecten. Dus PKM kon die ervaring goed gebruiken. In de eerste 10 jaar heb ik bijna uitsluitend kwaliteitszorg gedaan, veel handboeken gemaakt en gezorgd dat de bedrijven (ISO) gecertificeerd werden.”

“Het werd in de jaren ’90 een van de meest belangrijke diensten van PKM, de ISO 9001. We hebben vóór in die golf gezeten en met het team ontelbare bedrijven geholpen bij het opzetten van een kwaliteitszorgsysteem.”

“Daarnaast werden organisatieverbetering, bedrijfsvoering, strategie en management steeds meer mijn specialisme. En als je wat langer meeloopt, dan maak je ook generatiewisselingen mee. Bedrijfsopvolging in familiebedrijven heb ik altijd met erg veel plezier gedaan. Heel interessant en uitdagend om mee te maken hoe een nieuwe generatie het stokje overneemt, vaak in goed overleg, maar soms ook met de nodige uitdagingen, waarbij de ideeën ver uit elkaar lagen!”

Heb je veel zien veranderen in die jaren in het MKB?

“Zeker, als er een ding is wat me is opgevallen, dan is dat het niveau van de bedrijfsvoering. Was de bedrijfsvoering vroeger vooral praktisch en eenvoudig ingericht, in de loop van de jaren is het kennis- en opleidingsniveau sterk gestegen. Was het vroeger vooral de techniek en het vakmanschap wat de dienst uitmaakte, nu moet het ook op bedrijfsniveau op orde zijn. Met o.a. de opkomst van ERP-systemen en technische automatisering is die ontwikkeling heel hard gegaan. Het is mooi dat wij als PKM daar ook een steentje aan hebben mogen bijdragen.”

“Wat beslist niet veranderd is, is het ambitieniveau.  De metaalsector is een erg innovatieve sector, altijd al geweest, met gedreven ondernemers die hart voor de techniek hebben. Er is altijd veel geïnvesteerd, vooral de laatste decennia. De ondernemers in het MKB gaan voor de langere termijn, niet voor de korte winst. Over het algemeen zie je dat de continuïteit  van het bedrijf het belangrijkste doel is, ongeacht welke generatie er aan het roer staat!”

Welke boodschap wil je nog aan ondernemers meegeven?

“Ik denk dat het voor onze klanten heel belangrijk is, dat ze strategisch blijven denken. Blijf vernieuwen en je eigen kennis op peil houden. We kennen in Nederland relatief veel MKB bedrijven, die veelal deel uit maken van een keten. Die moeten goed hun posities in die ketens in de gaten houden, goed vooruitdenken en zorgen daarin de juiste stappen te zetten.  En als het kan nóg meer samenwerken! Dat gebeurt gelukkig al, maar kan nog beter. Voor zelfstandig denkenden ondernemers is dat best lastig. Denk dus goed na ‘wat is mijn plek in die grote markt en welke strategische keuzes moet ik daarvoor maken?’.”

“De klus is nu voor mij af. Anderen mogen het overnemen, dat gold al bij de bedrijven en geldt binnen PKM ook zo. Natuurlijk, je hebt een berg ervaring, dat is misschien jammer, maar aan de ander kant, een nieuwe tijd vraagt ook om nieuwe mensen met nieuwe inzichten. Daarom draag ik graag het stokje over. Ik weet zeker dat het goed komt!”


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Kathelijne Merks

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.