Alleen nog maar RVS 

18 oktober 2022

Peter van Knippenberg: "We doen alleen nog maar RVS"

Peter van Knippenberg behoort tot de tweede generatie van het familiebedrijf Van Knippenberg Metaalindustrie in Hedel. 33 Jaar geleden kocht zijn vader een klein constructiebedrijf met een eigen galvaniseerafdeling. Een grote klant in de foodsector was de aanleiding voor een strategische keuze om uitsluitend nog RVS producten te gaan maken. En dat bleek een juiste beslissing!

“Mijn vader begon met 6 werknemers met het maken van stalen producten voor onder andere de schoenindustrie en een leverancier voor sporttoestellen. Daarnaast was er een groot bedrijf in de voedingsmiddelen industrie klant bij ons, waarvoor wij uitsluitend RVS producten maakten.”

“Dit laatste beviel zo goed, dat wij geleidelijk zijn overgegaan op RVS constructiedelen en plaatwerk en op zoek gingen naar meer klanten in de foodsector, met dezelfde vraag. Door ons te specialiseren hebben we het klantenbestand kunnen uitbreiden en het personeelsbestand naar 16 medewerkers gebracht. Dit waren toen nog bijna allemaal mensen uit de omgeving.” 

Van Knippenberg - 3 generaties

Alleen nog maar RVS producten

Het bleek een goede keuze. Het klantbestand groeide en in 2000 besloot Peters’ vader een nieuwe fabriek te bouwen en te investeren in nieuwe machines, nu volledig gericht op RVS.

"Helaas, een jaar later overleed hij al, op 54 jarige leeftijd”, vertelt Peter, die het stokje onverwachts moest overnemen. “Ikzelf ben nu inmiddels ook alweer 53 met een zoon en dochter en heb er in elk geval nog erg veel zin in. En we zien wel of de 3e generatie in de metaal wil blijven!”


Foto: 3 generaties Van Knippenberg, vastgelegd op één foto!

Focus op de foodindustrie

“Machinebouwers uit de food- en chemische industrie weten ons steeds beter te vinden, dit omdat wij alleen RVS gebruiken en bijna alles in eigen huis doen, inclusief nabehandelingen. Denk aan HD-glasparelstralen, keramisch stralen, mechanisch afbramen, elektrolytisch polijsten en naslijpen. Maar de sterkste groei zat en zit in de foodindustrie. Inmiddels zijn we met 34 collega’s en groeien we steeds verder. De uitbreidingsplannen voor het pand liggen al op tafel!”

Opstap naar modulebouw

“Wij hebben een paar jaar geleden een project mogen doen voor de visafslag in Urk, dat was eigenlijk de opstap naar modulenbouw, dus inclusief montage. Dat laatste was nog niet zo vanzelfsprekend; meestal besteedden machinebouwers alle productie uit, maar de montage hielden zij graag in eigen huis. Nu doen we steeds meer montage- en laswerkzaamheden zelf. In huis, of op locatie.”

Opleiding in huis

Ook bij Van Knippenberg is de vraag naar vakbekwaam personeel groot. Peter: “We zijn door onze groei constant op zoek naar nieuwe collega’s. Nu starten we deze week een sponsoring traject, in samenwerking met de opleiding Metaal van het VMBO uit Zaltbommel. De leerlingen gaan dan niet naar school, maar komen bij ons in het bedrijf om samen met onze collega’s het project te verwezenlijken. Het zijn hopelijk de toekomstige medewerkers van ons bedrijf!“

Het totale plaatje

“15 Jaar geleden zijn we met PKM in contact gekomen en hebben toen de Kostenverdeelstaat bij ons geïmplementeerd. In de loop van de jaren liepen we steeds verder van het model af en eerlijk gezegd verslapte onze aandacht een beetje door de waan van de dag”, erkent Peter.

“Daarom hebben we PKM opnieuw benaderd en is financieel adviseur Bart Arp gekomen om de KVS weer door te nemen. Het prettige van Bart is, dat hij niet alleen de cijfertjes komt bekijken, maar kijkt naar het totale plaatje. De samenhang met andere bedrijfsprocessen bijvoorbeeld, kan hij haarfijn aangeven!”

“Nu laten we om de paar jaar Bart langskomen voor een kostprijscalculatie, gewoon om de puntjes weer op de i te zetten. Het moet nog wat strakker gepland worden, ben ik van mening. Vooral ook omdat we zien dat het uurtarief afwijkt van het werkelijke uurtarief. We moeten op zoek naar de oorzaak, maar de tijd ontbreekt. Bart is de aangewezen persoon om ons hierin te sturen. Zeker nu met de huidige marktontwikkelingen de marges steeds verder onder druk komen.”

“Kijk”, besluit Peter, “stijgende materiaalkosten zijn nog wel te verantwoorden, maar het boortje of zelfs de bezem en niet te vergeten, de energiekosten, zijn veel lastiger door te berekenen.” 

Van Knippenberg Metaalindustrie Logo

Van Knippenberg Metaalindustrie B.V.
Baronieweg 11
5321 JV  Hedel

+31 (0)73-5991514
info@vanknippenberg.nl

www.vanknippenberg.nl


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Theo van Os

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.