Arbo tips: geef een energieboost 

Arbo tips - geef een energieboost

Geef jezelf en je team een energieboost!

We hebben ons denkvermogen nodig om te kunnen functioneren en de vragen en uitdagingen van de waan van de dag aan te kunnen. Onze kennis, gezondheid en voorkeur om samen te werken met anderen is een kostbaar bezit. Sociale competenties van medewerkers hebben direct invloed op de gezondheid. Daarom wordt het steeds belangrijker om aandacht te schenken aan gezond oud worden.

Wanner we iets doen wat we niet leuk vinden, dan kost dat negatieve energie. Doen we iets wat we juist wel leuk vinden, of inspirerend, dan geeft dat een energieboost. Positieve energie dus. Het werkt extra motiverend als je iets doet wat echt bij je past, en dat zorgt weer voor meer betrokkenheid.

Die motivatie is wel afhankelijk van hoe je samen kan werken met anderen. In een veilige werkomgeving, waarin iedereen met respect wordt behandeld, ben je bereid om extra je best te doen. Dit wordt mede bepaald door hoe het team met jouw ideeën omgaat. Kom je met een goed idee, maar doen ze er niets mee, dan ebt je energie langzaam weg. Kom je met een matig idee, maar pakken ze het serieus op en maken er een succes van, dan kom je de volgende keer zeker met nieuwe ideeën.

Geef dus niet alleen jezelf, maar ook je team regelmatig een energieboost.

10 tips om het brein van je medewerkers een boost te geven

  1. Zorg voor een sociale en uitdagende omgeving. Laat medewerkers en leidinggevenden elkaar met respect behandelen.
  2. Neem elk idee serieus en laat het team samen bepalen wat ze ermee kunnen doen. Ook al lijkt het in eerste instantie geen goed idee, meestal komt er wel een beter idee uit voort, als duidelijk wordt waarom het idee is geboren en wat men ermee wil bereiken.
  3. Laat iedereen voor zichzelf bepalen waar hij of zij energie van krijgt en motiveer om dit met elkaar te delen.
  4. Maak ook bespreekbaar waardoor energie “weglekt”. Bekijk dit individueel met de medewerkers en bepaal of daar in het team wat mee gedaan kan worden, om zo minimaal mogelijk energie te laten “weglekken”.
  5. Voorkom afleiding tijdens het werk; zorg dat concentratie mogelijk is.
  6. Laat iedereen zijn energiepieken zelf bepalen; bespreek dat ze de belangrijkste werkzaamheden op die piekmomenten uitvoeren. Dan ben je op z’n best.
  7. Stimuleer beweging, ga in de pauze wandelen in groepjes – frisse lucht doet wonderen. Kies voor tafels die variabel laag en hoog geplaatst kunnen worden, zodat medewerkers af en toe staand kunnen werken.
  8. Laat je medewerkers elk uur een korte pauze van 5 minuten houden, zodat de focus even van het werk af is.
  9. Geef iedere medewerker een hervulbare drinkfles en regel een tappunt voor (gekoeld) vers water.
  10. Stimuleer een goede nachtrust; slapen is belangrijk om het brein tot rust te laten komen.

Wil je eens verder van gedachten wisselen over sociale competenties, of heb je moeite om je medewerkers (team) te motiveren, neem dan contact op met onze adviseurs, Ielse Lohuis, Aad Braal of Werner Verboom.


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Ielse Lohuis

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.