Arbo tips: omgaan met stress 

stressfactor in het bedrijf - PKM

6 september 2022

Voorkom stress op het werk of hou het beheersbaar

Inmiddels zijn we wel bekend met de nieuwsfeiten na de lange coronapandemie: naast een oorlogssituatie in Oost-Europa, torenhoge energiekosten en een gebrek aan beschikbaarheid materialen, is er ook een schrijnend tekort aan medewerkers of vakbekwaam personeel.

Door de aanhoudende vraag naar producten en diensten neemt ook de stressfactor toe in de organisaties. Een gezonde werkdruk is niet verkeerd, maar het is toch zaak om stress te voorkomen of beheersbaar te houden.

7 tips om stress op het werk te voorkomen of beheersbaar te houden

 1. Voorkom een te hoge werkdruk
  Praat met je medewerkers over de werkdruk. Alleen zo kom je erachter dat er iets mis is voordat er problemen ontstaan op de werkvloer. Je kunt dan in samenwerking met je medewerkers vaststellen wat de capaciteit is.
 2. Een goede balans tussen privé en werk
  Elke medewerker heeft een leven naast zijn / haar baan, en dat is maar goed ook. Toon begrip voor mantelzorgers of medewerkers met jonge kinderen. Zo voorkom je overbelasting. Overwerk mag ook niet de norm zijn. Je kunt zelf het goede voorbeeld geven door niet standaard tot laat op “”de zaak”” te blijven. (Veel) eerder weggaan dan de baas is voor de meeste medewerkers namelijk not done, maar wordt dan een cultuurtje.
 3. Fijne werksfeer
  Onderschat nooit de voordelen van collegialiteit. Wanneer medewerkers elkaar ondersteunen op de werkvloer, kunnen ze hogere werkdruk beter opvangen. Voor jou als leidinggevende is het belangrijk om hard op te treden tegen bijvoorbeeld pesten op de werkvloer. Dit kan de sfeer namelijk behoorlijk verpesten.
 4. Autonomie in het werk
  Geef je medewerkers zelf de regie over hun werkzaamheden. Sommige mensen beginnen graag erg vroeg, anderen gaan liever tot laat in de avond door. Het maakt in principe niet uit wanneer ze hun werk doen, als het maar goed gedaan wordt. Zorg ervoor dat medewerkers eigenaar zijn om zelf beslissingen mogen nemen en goede afspraken te maken.
 5. Laat medewerkers zich zelf ontwikkelen
  Laat jouw mensen een leven lang leren! Door je medewerkers voortdurend te stimuleren om kennis of ervaringen op te doen, profiteer de organisatie ook van competenter personeel, die het werk makkelijker aan kan.
 6. Zet gezondheid op 1
  Een ongezonde medewerker voelt zich niet goed en zal slechter presteren. Stimuleer een gezonde levensstijl door een gezonde werkplek (zitten of staan), mogelijkheid tot bewegen en wees ook creatief door te denken aan een gezonde lunch aan te bieden en mogelijkheid tot bedrijfsfitness
 7. Implementeer voorkomen van werkstress in je beleid
  Door te praten over werkstress maak je het onderwerp bespreekbaar. Zo kun je problemen eerder signaleren. Zorg dat dit ook een aandachtspunt is bij direct leidinggevenden en maak het tot een taak voor de HR medewerker of vertrouwenspersoon. Train deze medewerkers hierin!

Ervaar je bij de medewerkers stress, of een ongewenste werkdruk, heb je moeite om de stressfactor in te dammen, wacht dan niet, maar ga met ons in gesprek: Ielse Lohuis, Aad Braal of Werner Verboom.


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Aad Braal

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.