Assmann Verspaningstechniek 

Assmann precisie

Assmann Verspaningstechniek uit Zevenbergen

Winnaar prijsvraag fotowedstrijd PKM.

Uit alles wat hij vertelt blijkt zijn grote passie voor meettechniek. Vooral als het gaat over de techniek van de prachtige meetmicroscoop, raakt Nobby Assmann van Assmann Verspaningstechniek er niet over uitgepraat. En ‘die oude Zeiss’, zoals hij de imposante meetmicroscoop met veel respect noemt, is toch maar mooi winnaar geworden van de PKM fotowedstrijd “Wie heeft de mooiste, meest nostalgische machine?”!

Assmann Nobby

Hoe zijn jullie aan deze machine gekomen?

“Ik kwam jaren geleden deze meetmicroscoop tegen tijdens een bezoek aan de Universiteit Gent, voor zover bekend de eerste eigenaar en daterend uit eind jaren ’30. Toen al liet ik weten dat ik er wel belangstelling voor had, mochten ze hem weg willen doen. Helaas, daar was geen sprake van. Dus groot was mijn verrassing toen ik in 2019 een telefoontje kreeg van de universiteit, dat ze de meetmicroscoop wel kwijt wilden en of ik nog belangstelling had! Het antwoord op die vraag zal geen verrassing zijn! De hele unit, inclusief de originele tafel en trafo voor de lamp heb ik zelf opgehaald in Gent.”

“Het was trouwens nog een hele toer om het gevaarte van zo’n 550 kg naar binnen te krijgen” vervolgt Nobby, “maar het staat nu te pronken bij ons in de hal!  Het toeval wilde dat we in dezelfde week onze nieuwste Zeiss 3D meetmachine hebben besteld. Oude en nieuwe techniek kregen toen samen een vaste plaats in ons bedrijf.”  

En alles werkt nog?

“Jazeker! En oud is de techniek beslist niet”, verbetert Nobby z’n eigen opmerking. “Je kunt er metingen mee verrichten tot op duizendste mm nauwkeurig en met een beetje oefening zelfs delen van een duizendste! Het enige verschil met de moderne meetapparatuur is, dat de aflezing van de glaslineaal met het menselijk oog gebeurt, via een microscoop. Tegenwoordig wordt zo’n glaslineaal door een leeskop afgelezen, aangesloten op een computer.

“Vooral het systeem met de glaslineaal vind ik erg leuk! En ja, af en toe gebruik ik de oude Zeiss nog wel eens. Gewoon voor de lol, of om mezelf te testen. Dan ben ikzelf heel even de digitale leeskop en probeer ik net zo nauwkeurig te meten als de moderne CNC meetmachine.!”

Assmann-Zeiss-2

“Behalve de originele tafel en de voeding voor de lamp, hebben we ook nog de bijbehorende handleiding, waarin een groot aantal accessoires staan afgebeeld, bijvoorbeeld om assen te meten, 3D meting dus, iets wat we nu ook met onze nieuwste machine doen. Die zat er bij onze oude machine ook al bij, maar het was dus een extra hulpstuk. Of wat dacht je van een fotohulpstuk om een foto te maken van je werkstuk? Allemaal heel vooruitstrevend dus!”

Assmann historie naslag

Vanwaar die interesse in meettechniek?

“Het bedrijf hebben mijn ouders in 1985 opgericht, ik kreeg die interesse dus eigenlijk al met de paplepel ingegoten. Mijn vader begon eerst in de schuur achter het huis en daar was ik als 7-jarig jongetje niet weg te slaan. Een technische opleiding lag voor de hand en in 2001 studeerde ik af aan de HTS en ben toen eigenlijk al gelijk in het bedrijf van mijn ouders gestapt. Inmiddels ben ik mede-directeur/- eigenaar en verantwoordelijk voor productie & meetkamer.

“We zijn met z’n drieën, zonder verder personeel. En ik moet zeggen, ik heb het prima naar m’n zin!”

Assmann meting

Over Assmann Verspaningstechniek

De laatste jaren heeft Assmann Verspaningstechniek vooral geïnvesteerd op het gebied van draadvonken, zinkvonken, leppen en meettechniek.

Het maken van meetrapporten voor klanten is een belangrijke activiteit. In de speciale geconditioneerde meetkamer worden producten gemeten van klanten en ook van hunzelf. Hier staan de moderne versies van de Zeiss meetmicroscoop. In feite dezelfde techniek, maar waarbij de handmatige meting is overgenomen door de computer.

Wil je meer weten over de technieken en mogelijkheden van Assmann Verspaningstechniek? Kijk op hun eigen videokanaal.

Hier onder een van de video's van het youtube kanaal van Assmann Verspaningstechniek.

Assmann Verspaningstechniek
Koperslagerij 17
4762 AR Zevenbergen (NL)
Telefoon: +31 168 32 99 66
www.verspaningstechniek.nl
www.3dmeten.nl


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

PKM Auteur

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.