AVEK – Technische Verenfabriek

Dennis en Ron

Technische veren in alle soorten en maten

AVEK Haarlem is wereldwijd bekend door de productie van veren: drukveren, trekveren, bladveren, torsieveren, klemmetjes, washers en vele andere producten uit band en draad. Naast de vestiging in Haarlem, beschikken zij over een eigen productiebedrijf in Bulgarije.

Haspels

Uit grote haspels met draad worden producten gemaakt, zoals onderstaande kabelklemmen.

Vader Ron (68) en zijn zoon Dennis Abels (41) zijn de tweede, respectievelijk derde generatie van de oprichter Jaap Abels. In 1966 startte hij samen met 2 vrienden, Valk en Koppen, een bedrijfje in veren, in een hoekje van een autogarage, midden in een woonwijk in Haarlem.

In 1990 besloten de eigenaren dat het bedrijf meer kansen had onder de vlag van investeringsmaatschappij ZBG. Ron werd aangesteld als directeur en het bedrijf floreerde. Nadat de eigenaar besloot dat het bedrijf niet meer binnen de filosofie van de holding paste, kreeg Ron de kans het bedrijf terug te kopen. “Dat is uiteindelijk in 2001 gelukt. De naam AVEK Haarlem hebben we echter aangehouden.”

Binnen de familie

Op zijn beurt toonde zoon Dennis aan ook in het bedrijf te willen stappen. “Mijn vader stond aanvankelijk niet zo te trappelen, vertelt Dennis, maar mijn motivatie was zo groot, dat hij er echt niet onderuit kon! Ik had een horeca-achtergrond, dus besloot ik technische bedrijfskunde te gaan volgen en nam, naast de ‘stage’ in de fabriek in eerste instantie de IT en later het productiemanagement onder mijn hoede. Ten tijde van de crisis in 2008 – 2011 nam ik eerst het financieel management en later de algehele leiding over”.

“Mede dankzij Dennis zijn wij de crisisperiode tussen 2008 en 2011 met weinig kleerscheuren doorgekomen, vult zijn vader aan. “Dennis heeft er bovenop gezeten. Ondanks dat we in het dieptepunt wel 50% minder draaide dan het jaar ervóór. En we hebben het gered!”

Het gaf zoveel vertrouwen, dat Ron Abels in 2011 besloot om de onderneming te verkopen aan zijn zoon. “Dat was even slikken, maar wel een juiste beslissing”, vertelt Ron. “Het was mijn wens om het bedrijf in de familie te houden. Maar in veel familiebedrijven gaat het vaak fout, omdat de oude heer het roer blijft vasthouden. Voorwaarde bij de overname was, dat ik mij helemaal zou terugtrekken uit het bedrijf en geen mede-eigenaar bleef.”

Helemaal loslaten kan hij natuurlijk niet. Ron is nog geregeld in het bedrijf aanwezig en levert waar nodig hand-en-spandiensten. Maakt graag een praatje met de medewerkers, waarvan de meesten al meer dan 30 jaar werkzaam zijn bij AVEK. Dennis: “Daarnaast stuurt mijn vader ons productiebedrijf in Bulgarije aan, iets waar ik zelf niet aan toekom.”

Nauwkeurigheid steeds extremer

De vaart is er sinds de overname goed ingezet: “We zijn in de afgelopen 8 jaar met 85% gegroeid, er is enorm veel geïnvesteerd in modernisering van het machinepark, maar de komende jaren willen we verder investeren in het optimaleren van de productie, door verregaande automatisering en professionalisering. Er zit ontzettend veel techniek in onze producten en er wordt een steeds extremere nauwkeurigheid geëist. Programmeren en CNC-kennis nemen zo langzamerhand het ambachtelijke vak over. Dat biedt kansen, maar vraagt nogal wat van onze machines en mensen”, aldus Dennis.

Meedenken slaat aan

“Alles wat hier gemaakt wordt, is klant specifiek, geen veer is hetzelfde en elke toepassing is weer anders”, legt Dennis uit. “We proberen zo vroeg mogelijk bij de klant aan tafel te zitten. Het ontwerp bespreken en waar nodig, aanpassen. Het moet maakbaar zijn. Samen met de klant denken wij mee in de ontwikkeling van het eindproduct. En dat meedenken slaat aan. Als de klant eenmaal de ervaring heeft gevoeld van onze expertise, komt hij met andere vragen: “Kunnen jullie dit ook?

CNC

Programmeren en CNC-kennis nemen zo langzamerhand het ambachtelijke vak over

Conventioneel
Schuifdakveren

In 80% van de alle schuifdaken ter wereld zitten deze speciale veren, die door AVEK Haarlem worden geproduceerd.

Kabelklem

Bijzondere producten voor bijzondere branches

Van alle klanten bevindt zich de helft in de automotive sector, wereldwijd, van transport tot autoschuifdaken.

Ook in de lucht- en ruimtevaart heeft AVEK Haarlem een naam opgebouwd. Voor Airbus Dutschspace leveren zij bijvoorbeeld de veertechniek voor zwenkarmen van zonnepanelen aan satellieten en ontgrendelsystemen voor nooddeuren in vliegtuigen. Niet zonder trots vermeldt Dennis dat zij bij Boeing als qualified supplier geregistreerd staan.

Maar ook in meer dagelijkse producten vinden veren hun weg: klemveren voor verlichtingsarmaturen, veren in de Secrid© wallet, in huishoudelijke apparaten zoals koffiezetmachines en Quooker warmwaterkranen, Luxaflex zonweringen, enz, enz.

Liquiditeitsplanning: één druk op de knop

“PKM adviseur Bart Arp komt geregeld op bezoek en adviseert ons vooral op financieel gebied. Ik denk dat ik zo’n 70% van de financiële zaken van Bart heb geleerd”, zegt Dennis. “In de crisistijd heeft hij een enorm belangrijke rol gespeeld. Nu doet mijn vrouw de financiën en zo’n 3 tot 5 keer per jaar nemen we samen met Bart de cijfers door aan de hand van een Kostenverdeelstaat en liquiditeitsbegroting. Dit heeft geleid tot de continuïteit van de onderneming.”

AVEK Haarlem

AVEK Haarlem BV
Bezoekadres: A. Hofmanweg 29
2031 BH Haarlem
Tel: 023-553 99 10
E-mail: info@avek-haarlem.com


ons verhaal

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen is een uitdaging. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.