CRISIS? WHAT CRISIS? 

Crisis? What Crisis?

Het is zaterdag, de laatste dag van de week. Een heerlijke vrije dag. Terwijl ik zit te schrijven teistert een enorme hoosbui het dak van mijn kantoortje. Mijn gedachten schieten naar het allereerste popconcert dat ik meemaakte in de openlucht. Een optreden van Supertramp in het oude Olympisch Stadion in Amsterdam. Dit moet ergens begin jaren 80 zijn geweest. Een fantastische zomeravond belevenis. Wat een optreden. Helemaal aan het einde gebeurde wat die hele dag al dreigde, het begon te regenen. De band zette het nummer: “it’s raining again” in. Terwijl ik verder nadenk over wat er sindsdien allemaal is gebeurd, komt de hoes van hun album “Crisis? What Crisis?” me voor de geest.

Terug naar het heden, ook de afgelopen weken ben ik weer bijna elke dag in het land geweest. Tijdens mijn werkzaamheden ervaar ik in toenemende mate een terugloop van de bedrijvigheid. Hier past nuance, sommige bedrijven zijn zo gepositioneerd dat zij nog 200% draaien. Toch zie ik de werkvoorraad, de resultaten en de bereidheid om te investeren afnemen. Verleden week kwam ik voor het eerst van mijn (werkzame) leven bij een “zombie” bedrijf. Geheel tegen mijn aard moest ik na een gedegen analyse tot de conclusie komen dat het faillissement aanvragen het meest verstandige was wat gedaan moest worden, en wel zo snel mogelijk. We hebben samen daarvoor een stappenplan opgesteld.

Het zijn bijzondere tijden. Na het grote optimisme van de jaren 90 volgden meerdere crises zoals de dot.com crisis, de kredietcrisis en de covid crisis. Kenden we meerdere oorlogen en terroristische aanslagen, waren er natuurrampen zoals aardbevingen, overstromingen en bosbranden, werd de rente zodanig gemanipuleerd dat deze voor het eerst in de geschiedenis negatief werd, is er een toenemend tekort aan personeel, dreigen (te) grote loonstijgingen, zijn woningen voor velen onbetaalbaar en onbereikbaar, wordt er getwijfeld aan bestaanszekerheid, kennen we toenemende ongelijkheid, ervaren we allemaal een steeds maar oplopende regeldruk, zijn veel mensen in dit nog steeds zeer welvarende land erg ontevreden en ja er is ook nog dat klimaat en is er iets met biodiversiteit. Als ondernemer staat u midden in die wereld, hoe ga u met dit alles om?

Een simpel antwoord heb ik niet. Wel een aantal aanbevelingen:

  1. Focus op die zaken die er voor u en uw onderneming toe doen. Zet gerust “uw televisie” eens uit en denk zelf na. Dit geeft rust en voorkomt dat u wordt meegezogen in de waan(zin) van de dag.
  2. Analyseer de gevolgen van “de toestand in deze wereld” op uw stakeholders. Zoals daar zijn: klanten, personeelsleden, financiers, toeleveranciers, overheid etc.
    Denk vervolgens na over de vraag hoe die gevolgen uw businessmodel raken. Pas dit, als dat nodig is, aan.
  3. Bepaal waar u met uw organisatie heen wilt en bedenk dat zonder te weten waar u bent het onmogelijk is de juiste koers uit te zetten of bij te sturen. Kortom, zorg dat u beschikt over alle relevante (financiële) informatie en kijk vooruit!
  4. Plaats uw klanten daarbij op de “bovenste drie” plaatsen. Zonder klanten geen duurzame business(case)!
  5. Bedenk dat het er in eerste instantie om gaat de juiste dingen te doen en pas daarna de dingen op de juiste manier te doen. Op dit punt onderscheidt de ondernemer zich van de manager.
  6. Focus vervolgens op de kwaliteit van uw mensen, uw processen en uw productiemiddelen.
  7. Communiceer uw doelen binnen de organisatie (voor zover men daarvan al niet op de hoogte was omdat uw medewerkers betrokken waren bij de besluitvorming) en koppel regelmatig terug.
  8. “Leef” uw visie, straal rust uit, wees consequent. Dit motiveert uw medewerkers. In hectische omstandigheden zijn er parallellen tussen een bedrijf en een onderzeeboot in oorlogstijd. De hele bemanning put moed uit de houding en de visie van de commandant.
  9. Tot slot nog dit: Het gemiddelde MKB metaalbedrijf is in veel gevallen te klein om alle expertise die voor de bedrijfsvoering nodig is zelf in huis te hebben, omring u daarom met vakbekwame branche ervaren adviseurs. Het PKM is 70 jaar geleden voor dit doel door de Smedenbond (voorloper van de KMU) opgericht, we worden door u bestuurd, we denken en doen graag met u mee!

    In de hoop dat ook onze maakwereld in wat rustiger vaarwater komt wens ik u alle benodigde wijsheid en energie toe bij het vinden van de juiste koers.

Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Bart Arp

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.