De meerwaarde van het ISO 9001 certificaat 

5 september 2023

Martin van Aperloo, eigenaar van MCAP over
de meerwaarde van het ISO 9001 certificaat

MCAP in Raamsdonkveer is bekabelingspecialist. En geen gewone bekabeling, maar maatwerk oplossingen voor tal van sectoren in de industrie en voor de meest uiteenlopende toepassingen.
Martin van Aperloo begon in 1987 samen met zijn echtgenote Corina op hun zolderkamer met hun bedrijf. Nu, 26 medewerkers en 3 bedrijfspanden verder, vertelt Martin over de meerwaarde van hun ISO 9001 certificaat.

“Er was in de jaren ‘80 veel te doen rond standaardisering van audio- en hardware apparatuur. Ik werkte in die tijd bij een kabelfabriek, waar onder meer parallelle printerkabels werden gemaakt. Maar wel van één vaste lengte, terwijl de consument meer behoefte bleek te hebben aan kabels met verschillende lengtes. Zij zagen er geen brood in, ik wel! Dus besloot ik, samen met mijn echtgenote, in 1987 zelf te beginnen met het leveren van maatwerk kabels. Gewoon, thuis, op onze zolderkamer.”


“Terugkijkend is dat de beste beslissing ooit geweest”, vertelt Martin. “We zijn naar de Efficiencybeurs geweest en hebben veel bedrijven benaderd. Daar zijn de eerste opdrachten uit voortgekomen. En niet alleen voor consumenten audio, maar ook opdrachten in de industriële sector.”


Na een succesvolle start, besloten Martin en zijn vrouw een pand te huren in Raamsdonksveer, wat na een half jaar al weer te klein bleek. In 1990 zijn nieuwbouwplannen ontwikkeld en startte de bouw van het huidige pand, waar MCAP sinds 1991 in is gevestigd. In 2016 kochten zij het pand ernaast en zijn toen flink gegroeid in opdrachten en het aantal medewerkers.
 

Assemblage vraagt om een fijne motoriek

Inmiddels telt MCAP 26 medewerkers, waarbij het opvalt dat de assemblage voornamelijk door vrouwen wordt gedaan. “Daar is een logische verklaring voor”, legt Martin uit. “Vrouwen hebben een fijnere motoriek en kunnen beter kleuren onderscheiden dan mannen, is onze ervaring. En dat is bij de assemblage van kabels essentieel, zonder overigens de mannelijke collega’s te kort te doen!”

“We doen voornamelijk speciaal werk, geen massaproductie. Hoewel, voor de Belastingdienst hebben wij een opdracht gekregen om ruim 50 kilometer (!) glasvezelkabel te produceren! Dat was helemaal in het begin van ons bestaan, toen glasvezel enorm in opkomst kwam.” 

MCAP - klantencase PKM

Wetenschap en industrie ontmoeten elkaar

“Tegenwoordig zit de groei vooral in de medische en wetenschappelijke sector. Voor een uniek project van een onderwatertelescoop, KM3NeT genaamd, hebben wij meegewerkt aan de ontwikkeling van tubes van 40 meter lengte met voedingskabels en glasvezels. Deze tubes worden aan elkaar gekoppeld tot lange kabels met een totale lengte van 800 m, met daartussen glazen bollen met sensoren. De tubes zijn met olie gevuld om op een diepte van 3 tot 5 km onder het wateroppervlak van de Middellandse zee tegendruk te geven. Om deze uitzonderlijke kabels te kunnen produceren hebben wij een speciale productiemethode ontwikkeld en hiervoor was de uitbreiding met het naastgelegen pand noodzakelijk.”

"Het is geweldig om te zien hoe wetenschap en industrie elkaar hier ontmoeten en dat wij daar deel van uit mogen maken!"

MCAP - klantencase PKM - KMsnet project
MSAP - klantencase PKM - KM3net

De opmars van ISO

Begin jaren ’90 begon ISO 9001 en 9002 aan een ware opmars als standaard kwaliteitszorgsysteem voor productiebedrijven. Martin herinnert zich dat nog goed: “Als je dat als onderneming niet had, dan stond je aan de verkeerde kant van de wereld. We zijn om ons heen gaan kijken en zagen veel voorbeelden bij andere bedrijven. Dat leidde tot een gesprek met PKM. Samen met toenmalig adviseur Wim Kunne hebben we besloten om ISO 9002 op te zetten. Halverwege 1994 was ons kwaliteitshandboek klaar en in principe gereed om gecertificeerd te worden. Alleen dat laatste hebben wij toen voorbij laten gaan. Ik wilde geen papieren tijger en de organisatie vastzetten in regeltjes. Wel naar de geest, maar niet naar de letter”, zo omschrijft Martin de keuze om niet te certificeren.

Maatwerk kabels voor de medische sector

Geen papieren tijger, maar toch

“We zijn wel consequent doorgegaan om het systeem te onderhouden, updates en aanpassingen door te voeren en uiteindelijk er voor gekozen om het volledig te integreren in ons nieuwe CRM systeem van Synergy/Exact. Dat bleek veel praktischer dan telkens een boek uit de kast te trekken. Alles is gekoppeld aan artikel, medewerker, order en klant.”

Dat voldeed goed, totdat we vorig jaar een vraag kregen van klant, die namens hún klant – in de medische sector - op zoek was naar een nieuwe leverancier. De voorwaarde tot samenwerking was echter dat wij ISO-gecertificeerd moesten zijn. Dat zette ons wel aan het denken!”

“Rond die tijd kwam ik via een bijeenkomst van de Koninklijke Metaalunie, waar ik al jaren deel uitmaak van de Bondsraad, in contact met Ielse Lohuis van PKM. Zij vertelde o.a. over ISO begeleiding. Een plezierig gesprek volgde en zo kwamen we al gauw op de vraag over de certificering. De afspraak was snel gemaakt en uit de eerste analyse bleek dat we alles eigenlijk al goed op orde hadden. We hoefden alleen maar het boek te volgen en er uit halen wat er niet in hoorde.”

MCAP - Martin en Corina van Aperloo

Corina en Martin (m) van Aperloo en hun zoon Niels (l).

Reparaties

Al sinds het begin levert MCAP kabels voor de entertainmentindustrie. Een tak van sport die sinds de Coronacrisis een flinke terugval heeft gekend. Zij zijn daar op ingesprongen door reparaties van kabels op te nemen in onze dienstverlening, want er gaat nog wel eens wat stuk in studio’s, poppodia en bij concerten! “En repareren is altijd nog beter dan vernieuwen”, aldus Martin.

Preferred supplier

“Dit voorjaar hebben we de puntjes op de i gezet en nog wat verbeteringen doorgevoerd, waaronder het instellen van KPI’s. In april is uiteindelijk met succes de audit van de TÜV doorlopen en is het certificaat in bezit!”

“De klant, die dit allemaal in beweging heeft gezet, heeft het proces met belangstelling gevolgd. Met als resultaat, dat wij nu preferred supplier zijn geworden. Niet alleen voor de hoofdvestiging, maar ook voor alle nevenvestigingen in het land! En dat is wel de meerwaarde van het hebben van een ISO certificaat!”

MCAP ASSEMBLIES logo

MCAP cable & glassfiber assemblies BV
Bliek 16 – 18 (Hoofdvestiging)
4941 SG Raamsdonksveer

Telefoon: +31 162 518 208

info@mcap.nl
mcap.nl


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Theo van Os

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.