Duurzaam ondernemen is vanzelfsprekend 

Tummers Food Processing Solutions gevel - over duurzaam ondernemen

Tummers Food Processing Solutions

27 november 2023

Erwin Tummers: "Duurzaam ondernemen is vanzelfsprekend"

“Duurzaamheid maakt een integraal deel uit van onze strategie en hierin investeren wij veel tijd en middelen”. Dat dit niet zomaar een loze kreet is, maar een overtuiging die tot diep in de vezels van de Tummers Group zit, bewijst het gesprek wat wij hebben met bevlogen ondernemers, Erwin Tummers en Richard de Bekker.

CEO Erwin Tummers - Tummers Group - Hoogerheide

CEO Erwin Tummers

“Als familiebedrijf denken wij verder dan onze eigen generatie. We moeten de wereld die we te leen hebben netjes – of zo niet mooier – achterlaten voor onze kinderen en kleinkinderen”, aldus CEO Erwin Tummers. “Daarom maakt duurzaamheid een integraal deel uit van onze strategie en investeren wij hier veel tijd en middelen in. Dat werkt tweeledig, aan de ene kant investeren we in het verduurzamen van onze eigen panden en ons eigen productieproces en aan de andere kant hebben we een ijzersterke Research & Development-afdeling, die dagelijks oplossingen bedenkt om het productieproces van onze klanten zoveel mogelijk te verduurzamen. Dit blijkt een gouden combinatie.”

Machinewarmte terug als werkplaatsverwarming 

De Tummers Group in het Brabantse Hoogerheide, bestaat uit twee bedrijven: Tummers Food Processing Solutions en Tummers Plaatbewerking. De laatste is een one-stop-shop voor plaatwerk en levert los plaatwerk of halffabricaten aan klanten in de Benelux. “De focus ligt hierbij voornamelijk op het verduurzamen van het eigen productieproces”, legt Erwin Tummers uit. “Naast de geijkte oplossingen, zoals zonnepanelen op het dak, wordt bijvoorbeeld warmte die vrijkomt van machines, opgevangen en in de winter gefilterd terug de werkplaatsen ingeblazen. Daarnaast is de productie van het plaatwerk zodanig efficiënt ingericht, dat de hoeveelheid snijafval minimaal is.”

Tummers Food Processing Solutions werkplaats

Een kijkje in de bedrijfshal van Tummers Food Processing Solutions

Waterdamp opgevangen voor hergebruik

Zusterbedrijf Tummers Food Processing Solutions bouwt machines voor voedselverwerkers, met name voor de aardappelverwerkende industrie. Erwin ziet een taak voor Tummers weggelegd om het productieproces van klanten over heel de wereld te verduurzamen: “Wij bieden totaaloplossingen en dat doen wij binnen ons E2E-concept, waarbij we vrijgekomen emissie omzetten in energie. Onze nieuwste innovatie, de E2E SteamClosure, is hier een prachtig voorbeeld van. Bij het proces waarbij aardappelen gedroogd worden tot vlokken, moet al het vocht uit de aardappelen onttrokken worden. En aangezien een aardappel voor 80% uit water bestaat, betekent dat er heel veel waterdamp vrijkomt bij dit proces. Die damp verdween tot voor kort nog via schoorstenen naar buiten, met energieverlies en zicht- en ruikbare uitstoot tot gevolg.

Tummers Food Processing Solutions SteamClosure

 De binnenzijde van de SteamClosure

Maar met de SteamClosure als ingenieus afzuigsysteem, wordt deze damp nu opgevangen en omgezet tot water dat elders in het productieproces gebruikt kan worden.”

“Het mes snijdt aan twee kanten”, aldus Richard de Bekker. "Onze oplossingen zorgen enerzijds voor een emissievrij productieproces, maar omdat we vrijgekomen emissie omzetten in energie, betekent dat een serieuze kostenbesparing voor onze klanten. Zo maken we verduurzamen economisch aantrekkelijk, en zien we dat steeds meer klanten willen investeren in onze duurzame oplossingen. Een win-win situatie met de best denkbare uitkomst: een duurzame toekomst voor de voedselverwerkende industrie.”

Lange samenwerking met PKM

Erwin moet even graven in zijn geheugen: “Ik denk dat onze samenwerking al meer dan 20 jaar geleden is begonnen. Bart Arp kwam al in de tijd dat Tummers nog in de kinderschoenen stond, een machinefabriek met een paar medewerkers. Hij heeft in die beginperiode mij geholpen met het opzetten van een kostenverdeelstaat om zo de juiste tarieven te kunnen bepalen. Daarnaast heeft Bart ons in die tijd veel nuttige bedrijfseconomische adviezen gegeven, die Tummers zeker geholpen hebben in de groei. Inmiddels kennen we hem als een prettige en kundige sparringpartner, die een aantal keer per jaar bij ons langskomt om te praten over de business.”

Een mooi compliment, maar groot is ook de bewondering van Bart voor vader en zoon Tummers en het bedrijf dat ze, samen met hun MT en de rest van het personeel, hebben opgebouwd. "Een mooi voorbeeld van schitterende Nederlandse machinebouw. Heel bijzonder om dit in de afgelopen jaren mee te mogen maken”, besluit Bart.

Lassen Tummers Plaatbewerking

 Precisie laswerk bij Tummers Plaatbewerking

Tummers Food Processing Solutions - logo

Tummers Food Processing Solutions
Ampèreweg 4
4631 SP Hoogerheide
Telefoon: +31 (0)164 61 40 70
tummers.nl

Tummers-Plaatbewerking - logo

Tummers Plaatbewerking
Wattweg 4
4631 SM Hoogerheide
Telefoon: +31 (0)164 61 19 36
tummersplaatbewerking.nl


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Theo van Os

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.