Duurzaamheid – wat wel en wat niet 

Duurzaamheid: Wat moet ik wèl doen en wat niet?

Ondernemers in de metaal worden steeds vaker geconfronteerd met vragen die betrekking hebben op duurzaamheid. Wanneer ben je als bedrijf goed bezig en voldoen je producten, of voldoet het gebruik ervan wel aan ‘duurzaamheid’? Zijn er verbeteringen mogelijk in het productieproces (lees hier een mooi voorbeeld bij Tummers Group)? Heb je als onderneming wel voldoende oog voor het milieu en klimaat en hoe kan je je hierin verbeteren?

Allemaal vragen die we als adviseurs dagelijks tegenkomen. En voor elk bedrijf kan de noodzaak, of de invulling ervan verschillend zijn.

Ik geef u een aantal tips, die u op weg kan helpen.

 1. Maak jaarlijks een CO2-footprint en publiceer deze op de website
  Maak inzichtelijk hoe u bijvoorbeeld CO2 in uw productieproces terug wilt dringen. Dat kan aan de hand van het opstellen van een CO2 footprint, maar kan ook formeel worden vastgelegd in een CO2 prestatieladder certificaat volgens de eisen van SKAO (Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen)
 2. Download de energiemaatregelenlijst voor je branche
  Stel vast welke maatregelen al genomen zijn en welke nog genomen kunnen worden. Richtlijn is dat de maatregelen, die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden, genomen moeten zijn. Publiceer de genomen en te nemen acties op de website. 
 3. Bepaal de afvalstromen
  Ga na welke afvalsoorten recycled (kunnen) worden en welke niet. Bepaal hoe het bedrijf met afvalstromen om wil gaan om het milieu zo minimaal mogelijk te belasten.
 4. MVO monitor
  Kijk op de website van de Koninklijke Metaalunie naar de MVO monitor. Bepaal het ambitieniveau en geef antwoord op alle vragen in de monitor. Hiermee ontstaat een beeld hoe het bedrijf omgaat met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze lijst kan gepubliceerd worden op uw website of bij de NEN.
 5. Officiële certificering
  Certificeer het bedrijf voor een norm of richtlijn op milieugebied of in maatschappelijk ondernemerschap. Voorbeelden zijn:
 6. ISO 14001; norm voor milieumanagement

  • CO2-footprint; gecertificeerde footprint
  • CO2 prestatieladder; norm op 5 niveaus om CO2-uitstoot voortdurend te beperken en verminderen
  • MVO monitor of ISO 26000; een zelfverklaring voor maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • MVO prestatielasser; norm op 5 niveaus om maatschappelijk verantwoord ondernemen te versterken

  Met behulp van deze certificering en verklaringen kan eenvoudig antwoord worden gegeven op de vragenlijsten van klanten over milieu en klimaat.

Advies nodig?

Het is begrijpelijk dat het u soms duizelt. Wetgeving, regels, normen en richtlijnen volgen elkaar in een steeds hoger tempo op, terwijl u het liefst gewoon wilt ondernemen. PKM herkent dit en ondersteunt bedrijven bij milieuverplichtingen en het voldoen aan wensen en verplichtingen van klanten.

Wilt u weten hoe PKM hierbij kan helpen en welke verplichtingen en normen er voor MKB bedrijven in metaal en techniek zijn, download dan hier de digitale flyer.

Of neem contact op met uw PKM adviseur.

Ielse Lohuis MVK
Directeur - Adviseur
lohuis@pkm.nl
0653289843


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Ielse Lohuis

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.