Energiebesparingsplicht: elke 4 jaar rapportage 

Energibesparingsplicht voor bedrijven - PKM - foto BCB Staalconstructie

foto: BCB Staalconstructie - Berkel en Rodenrijs

19 oktober 2023

Energiebesparingsplicht: elke 4 jaar rapportage

Elk bedrijf dat jaarlijks meer dan 25.000 m3 gas en/of 50.000 kWh elektriciteit verbruikt, moet eenmaal per 4 jaar via het overheidsportal eLoket melden welke besparingsmaatregelen uitgevoerd worden. Deze regeling is enige tijd gelden gestart en de eerstvolgende melding dient voor 1 december 2023 aanstaande weer gedaan te worden.

In het algemeen geldt dat bedrijven verplicht zijn om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Maar als een bedrijf boven de deze grens van gas- en elektraverbruik uitkomt, moet het dus elke 4 jaar aan de overheid rapporteren welke maatregelen het bedrijf uitvoert. Ook als energiebesparing niet mogelijk blijkt, dient aangegeven te worden waarom niet.

Deze meldingsplicht gaat uit van een lijst van erkende maatregelen die de overheid heeft opgesteld. In eerste instantie moet u 1 of meerdere van deze erkende maatregelen gaan uitvoeren, tenzij dat om bepaalde redenen niet mogelijk is. Overigens mag u altijd andere, gelijkwaardige maatregelen uitvoeren. Wel dient u dit dan altijd te onderbouwen via eLoket.

Voor MKB bedrijven geldt verder niet de Europese Energie-efficiency richtlijn (de EED auditplicht). Let wel op dat vanaf januari volgende jaar de omgevingswet van kracht wordt, er mogelijk verdere verplichtingen voor uw bedrijf kunnen volgen. In principe geldt dat de eisen die nu gelden, ook daarna nog gelden. Maar als u volgend jaar wijzigingen doorvoert in uw bedrijf, gaat dat onder de nieuwe omgevingswet vallen.

Meer weten over dit onderwerp?

Heeft u vragen over de energiebesparingsplicht, of twijfelt u of u aan de juiste voorwaarden voldoet, kijk dan op onze adviespagina, of neem contact op met uw PKM-adviseur 


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Ielse Lohuis

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.