ERP-systeem: eerst de basis, daarna de rest 

ERP-systeem: eerst de basis, daarna de rest

PKM krijgt regelmatig de vraag naar ondersteuning bij bedrijven, die de stap maken naar implementatie van een nieuw ERP-systeem. Cryonorm uit Alphen aan de Rijn, leverancier van cryogene verdampers voor vloeibare luchtgassen en LNG, is er één van. Financieel directeur Walter Duijm woonde de ERP webinars bij, die PKM dit voorjaar organiseerde in samenwerking met de Metaalunie.

Walter: “Wij staan op het punt om een nieuw ERP-systeem aan te schaffen. Ons bedrijf is in de afgelopen 3 jaar explosief gegroeid en de productie verzesvoudigd. Bovendien werken wij voornamelijk internationaal. Dan red je het niet meer met een goed bedoeld Excel-programma en zijn wij toe aan de volgende fase”.

Onafhankelijkheid belangrijk

“Wij hebben lang gezocht naar onafhankelijk advies. Een expert die ons zou kunnen begeleiden bij het selectieproces. Dankzij onze bestaande contacten met PKM werden wij geattendeerd op de ERP-webinars, die precies op het goede moment kwamen. En belangrijk voor ons, de onafhankelijkheid van de organisator! Na afloop zijn wij gelijk gaan praten met Erik Bok, een van de sprekers tijdens deze webinars.”

Cryonorm - PKM - ERP-systeem

Inventariseren essentieel

Volgens ERP-specialist Erik Bok van PKM is het van essentieel belang om een goede inventarisatie te maken van de eigen organisatie: “Immers, bij een juiste pakketkeuze moet de organisatie leidend zijn, niet de automatisering. Inventariseren van de bestaande- en de gewenste situatie is een belangrijke stap bij de opzet- en uitvoering van het project. Aan de hand van de analyse die daaruit voortvloeit, wordt vastgesteld welke issues van belang zijn bij de automatisering (processen, systemen en ICT).”

Dat is precies wat er bij Cryonorm is gebeurd. Erik heeft inmiddels de inventarisatie afgerond waarbij de nadruk ligt op efficiency van de productie. “We gaan ons nu opmaken voor de leveranciers en demonstraties”, aldus Walter, die hoopt dat Erik ook deze volgende fase in het selectieproces gaat begeleiden: “We hebben er alle vertrouwen in dat we tot een verantwoorde beslissing zullen komen!”

De basis moet goed zijn

Erik heeft tot slot nog een aantal punten voor je, die essentieel zijn bij de aanpak van een ERP pakketselectie:

  • Waar sta ik nu als bedrijf? Waar liggen mijn grootste knelpunten?
  • Waar wil ik naar toe (wat is mijn ambitieniveau)?
  • Wat zijn mijn beweegredenen om een ERP pakket aan te schaffen (defensief of offensief)?
  • Bewustwording van de interne organisatie: ERP implementeren is méér dan (alleen) automatiseren, het gaat ook om veranderende werkwijzen binnen het bedrijf (veranderen gaat per definitie gepaard met weerstand).
  • De ‘basis’ van je organisatie moet er staan. Zonder deze basis heeft het geen zin om een ERP pakket te implementeren, je doet dan alleen de verkeerde dingen sneller.
  • Besteed voldoende aandacht aan de verdere inrichting van de organisatie, met name de logistieke processen (voorraadbeheer, planning, inkoop) en werkvoorbereiding zijn doorslaggevende factoren.
  • Kijk ook naar de personele bezetting van de verschillende functies: heb ik de juiste mensen op de juiste plaats zitten?

En last but not least: het aan te schaffen ERP systeem moet natuurlijk ook mee kunnen groeien met de ambities van het bedrijf. Om deze reden is het van belang om goed in kaart te brengen waar het bedrijf naar toe wil op termijn. Immers: een goed geïmplementeerd systeem zal de bedrijfsprocessen de komende 5 jaar moeten ondersteunen.

Cryonorm - PKM - ERP-systeem

Neem contact op

Wil je meer weten over ERP-systemen of ben je je aan het oriënteren, neem dan contact met ons op. Kijk voor meer informatie op onze adviespagina.

Meer weten over de producten en dienstverlening van Cryonorm? Ga naar www.cryonorm.com.


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

PKM Auteur

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.