1 augustus 2022
Van oudsher bestaat metaalbewerking uit achtereenvolgens voorbewerkingen als zagen, snijden en knippen, bewerkingsprocessen als draaien, frezen, persen, buigen, lassen en nabewerkingen als ontbramen, schuren, stralen, coaten. Bewerkingsprocessen krijgen veel aandacht, maar het hebben van aandacht voor nabewerkingen vindt niet iedereen echt interessant. Op zich wel logisch, immers de bewerkingsprocessen bepalen voor het grootste deel de kosten. Dus daar moet je je op focussen als je economisch wilt werken. Toch? (Bron: Vraag & aanbod 15)
Nabewerkingen onderschat
Onderschatting van nabewerkingsprocessen kan een bedrijf veel geld kosten. Niet alleen tijdens de productie, maar gedurende de hele levensduur van een product. Als kanten niet goed afgewerkt zijn, zal een zinklaag daar dunner zijn of een laklaag daar niet hechten. Veel producten falen voortijdig door corrosie (roest) op de kanten, terwijl het product zelf eigenlijk nog prima functioneert. Elk coatbedrijf weet dat als de kanten niet goed afgewerkt zijn, elke coating voortijdig zal falen. Ik vermoed dat het verlies van materiaal en producten tijdens hun economische levensduur door dit fenomeen veel groter is dan falen door algehele corrosie of bezwijken.
Kortom, een goede nabewerking van producten kan tijdens de economische levensduur zeer veel geld besparen. Maar zoals gezegd, echt interessant vindt men dit niet. Ga op een beurs maar eens kijken bij de nabewerkingsmachines, daar hebben ze alle tijd voor een kop koffie. Onterecht! Meerdere productiebedrijven die een tweezijdige vlakschuurautomaat naast hun lasersnij- en ponsmachines hebben staan, hebben ontdekt hoeveel meer men hiermee kan verdienen. Producten zonder bramen, zonder harde snijkanten die dus in een vervolgproces of bij het coaten geen problemen meer opleveren. Kantmessen die niet wegslijten door de harde delen na het lasersnijden (carbides en gehard staal), geen vervuiling van de lassen met deze carbides, er bestaan veel voorbeelden van. Standaard tweezijdig vlakschuren na lasersnijden levert enorm veel voordelen op.
Wanneer zijn nabewerkingen nuttig?
Nu zal niet elk product of monodeel afgeronde kanten hoeven hebben. Voor lassen bijvoorbeeld meestal zelfs niet gewenst. Maar de moderne schuurmachines hebben op dit punt instellingen Dus nabewerken kan zeer nauwkeurig. Wel hikken veel ondernemers aan tegen de hoge kosten van deze semiautomatische nabewerkingsmachines. Maar degenen die ze aangeschaft hebben, weten dat deze investering snel terugverdiend wordt.
Om welke technieken gaat het dan bij het hebben van aandacht voor nabewerkingen? Behalve het coaten gaat het dan om de volgende processen:
- Ontbramen / Afbramen
- Slijpen / Schuren
- Trommelen
- Beitsen en passiveren
- Ultrasoon reinigen
- Gritstralen en glasparelen
Het (semi)automatisch uitvoeren van deze nabewerkingen behoort tot de mogelijkheden. Zoals de al genoemde vlakschuurmachine. De operator of robot legt de gesneden plaatdelen op de invoerband waarna deze door de machine transporteren om daarbij eenzijdig of tweezijdig te worden geschuurd.
Investeringen en extra kosten
Het lastige is natuurlijk de benodigde investeringen en de extra kosten voor nabewerkingen. Vooral bij de bedrijven die een deelproces uitvoeren komen wel de kosten terecht, maar niet de voordelen. Die komen ergens anders in de keten terecht. Toch zien we al veel loonsnijders die al vlakschuren. Zij kunnen een hogere prijs vragen omdat de gesneden delen door hun klant beter te verwerken zijn. Dit vraagt natuurlijk wel om een goede uitleg richting de klant.
Een tweede punt is natuurlijk dat het bekend moet zijn welke volgende bewerkingen er nog uitgevoerd gaan worden. Zoals gezegd, als er nog gelast moet gaan worden, is nabewerking nog niet altijd nodig. Lasergesneden laag-koolstofstaal kan prima gelast worden zonder de snijkanten na te bewerken. Kies de juiste nabewerking dus met zorg en bepaal ook waar het wel of niet nodig is.
Heb aandacht voor nabewerkingen loont dus zeker de moeite. Ga dan ook tijdens de (komende) Technishow eind Augustus eens naar de nabewerkingsmachines te kijken. Bij twijfel zullen de leveranciers ervan zeker met referenties komen, die zijn er beslist.