Toonaangevend in agro-techniek 

Heiden Systems en BG Door Internatiomnal -OT3 Hazeldonk-org

6 september 2022

Jan van Kessel van Heiden Systems/BG Door: ”Toonaangevend in agro-techniek met een puur Nederlands product"

Van der Heiden Systems Holland b.v. en BG Door International b.v. produceerden en verkochten allebei industriële deuren. En visten in dezelfde niche-vijver, namelijk die van rijpkamers voor fruit. Zo kwamen ze elkaar aanvankelijk als concurrenten tegen, maar besloten vanaf 2004 als samenwerkingspartners verder te gaan. Wel onder één dak, maar ieder met z’n eigen specialisme en behoud van de eigen naam.

Jan van Kessel, directeur van Heiden Systems/BG Door, vertelt ons hoe dat is gegaan.

BG Door is van oudsher leverancier van sectionale overhead deuren. Zij kregen eind jaren ‘80 de vraag van de grootste bananenleverancier ter wereld (Chiquita) of zij deuren konden leveren voor hun bananen rijpkamers. ”We zoeken overheaddeuren, maar dan zonder kieren en naadjes. Geen schuif- of draaideuren.”

Jan van Kessel, huidig directeur van Heiden Systems en BG Door legt uit hoe dat gegaan is: “De toenmalige eigenaar heeft een oplossing bedacht, door een speciale rails te maken met een extra afdichting aan de binnenzijde en is dat gaan presenteren op het hoofdkantoor van Chiquita in de VS. De reacties waren lovend en met de eerste opdracht op zak om de deuren te leveren, kwam hij terug uit de VS! Zo is dat van lieverlee gaan groeien en kwam er ook belangstelling van andere bananenleveranciers uit de hele wereld. Het balletje is toen echt gaan rollen en door wereldwijd beurzen en congressen te bezoeken hebben we onze naam op het gebied van deuren voor rijpkamers gevestigd.“

Bij Heiden Systems, ook leverancier van overheaddeuren, had men een soortgelijke vraag gekregen, maar dan meer gericht op het creëren van een ideale luchtstroom in rijpkamers: “Hoe kunnen we de luchtstroom in zo’n rijpkamer op een goede manier door de dozen met bananen leiden, zodat er een homogene rijping plaatsvindt van de onderste doos tot de bovenste?” Zij zijn aanvankelijk met afdeksystemen van doek aan de slag gegaan, maar als deurenspecialist zochten zij ook mogelijkheden van gasdichte deuren. Op dat moment zaten wij dus allebei als concurrenten in dezelfde nichemarkt. Als je nagaat dat er in Nederland twee bedrijven zijn die garage- en overheaddeuren maken, zo’n 40 tot 50 duizend stuks per jaar, en wij slechts 750 tot 1000, dan zegt dat wel genoeg!”

“BG Door was vooral commercieel sterk en actief op de internationale markt, terwijl Heiden Systems als productiebedrijf zich in de techniek onderscheidde. Beide directies wilden niet verzanden in een prijzenoorlog, in een markt die té specialistisch was, en hebben daarom de samenwerking gezocht met behoud van ieders specialisme: Heiden Systems als productiefirma, BG Door als verkoopfirma.”

2-hoog rijpkamers ‘Dutch design, made in Holland’ - Heiden Systems/BGDoor

2-hoog rijpkamers ‘Dutch design, made in Holland’.

1-hoog Rijpkamerinrichting – Ecotop Turn.

Afgeleide markten en producten

BG Door levert niet alleen de deuren voor rijpkamers, ook de complete interieurs vormt een belangrijk deel van hun leveringsprogramma. “De koeling en een juiste luchtstroom moeten optimaal zijn, anders heb je nog niets aan deuren zonder kieren of gaatjes”, legt Jan uit. “Daarmee zijn wij op agro-techniek toonaangevend in de wereld met een in Nederland ontwikkeld én geproduceerd product”, voegt hij er trots aan toe.

Die complete interieurs worden tegenwoordig ook toegepast voor het rijpen van avocado’s en mango’s. “Als tropische vrucht is de avocado enorm populair geworden, net als de mango”, vertelt Jan van Kessel. “Vroeger kocht je een avocado knalhard en moest je thuis maar afwachten totdat de vrucht een beetje te eten was; nu kun je ready-to-eat mango’s en avocado’s krijgen. Daar gaat wel een heel proces aan vooraf. Vanaf de oogst in de tropen, via het transport naar de rijpkamer, het rijpingsproces en uiteindelijk, op het juiste moment, de distributie van de rijpkamer naar het winkelschap, de groenteboer of de marktkraam.”

“Veel distributeurs hebben hun eigen rijpkamers en zijn gespecialiseerd in levering aan bijvoorbeeld groothandels en supermarkten, andere weer in de levering aan cruiseschepen, die hier aanmeren en bevoorraad moeten worden. Voor bijvoorbeeld de supermarktketen Jumbo is dat De Groot in Hedel, waar wij maar liefst 80 deuren en interieurs hebben geleverd voor hun rijpkamers.”

Rijpkamerdeuren voor Bananen en Avocado

Rijpkamerdeuren voor bananen en avocado's.

Verrijdbare koelunits

Naast deuren en rijpkamer interieurs levert BG Door nog andere – afgeleide – producten, zoals de ‘mobile precool unit’. Hiermee kunnen zachte fruitsoorten, zoals blauwe bessen, snel afkoelen tot de gewenste temperatuur. De verrijdbare unit maakt gebruik van de bestaande koellucht uit de koelcel en verdeelt de koele lucht zo efficiënt mogelijk over het product in de boxen, om ze zo lang mogelijk vers en eetbaar te houden. Dezelfde techniek wordt nu ook toegepast in de vleesverwerkende industrie in Duitsland.

De mobile Precool Unit in actie bij een Servische Blueberry teler - Heiden Systems/BG Door

De mobile Precool Unit in actie bij een Servische Blueberry teler..

Begeleiding naar ISO 9001 door PKM

“Met veel internationale klanten en uitsluitend maatwerk producten, moeten processen optimaal zijn ingericht”, legt Jan uit. “We groeiden hard en hebben op een bepaald moment de keuze gemaakt voor een ERP-systeem. Maar dan moet ook je organisatie op orde zijn, niet alleen in de productie, maar ook in ondersteunde activiteiten, zoals de administratie, inkoop en personeelszaken.”

Zo kwam ISO 9001 in beeld, een grote wens van Jan. “Van het begin af aan hebben we alles goed ingericht, maar we wilden een bewijs dat het inderdaad ook het geval was en waar we konden verbeteren. Daarnaast speelt mee dat het voor klanten en potentiële klanten een bewijs is dat ze met een serieuze partij te maken hebben. En het scheelt een hoop audits van klanten.”

“We zijn begin 2021 op zoek gegaan naar een betrouwbare partner die ons kon begeleiden in het certificeringstraject. Via de Metaalunie kwamen we in contact met PKM en is adviseur Werner Verboom bij ons op gesprek geweest. We hadden al direct een klik en hij was duidelijk in zijn aanpak: dit doen wij, dat doen jullie. Werner heeft ons uitstekend begeleid naar de officiële audit in maart van 2022, verricht door de TÜV, die we met vlag en wimpel hebben doorstaan”, aldus de trotse directeur. “Het is een waardering voor alle inspanningen die we op bedrijfsorganisatorisch vlak hebben gedaan. Bovendien is het een stok achter de deur om het op peil te houden. Daarom schakelen we PKM ook in voor proefaudits. Voor ons is PKM een betrouwbare leverancier. We voelen ons er goed bij, weten wie er aan de deur komt. Werner is een uitstekende vakman, weet hoe het zit, kent de structuur van het bedrijf en dat is een enorm pluspunt!”

BG Door-logo
BG Door-logo

BG Door International b.v. - Van der Heiden Systems Holland b.v.
Zuideinde 52
2921 LK  Barendrecht

+31 (0)88 028 53 00
info@bgdoor.com 

info@heidensystems.com

www.bgdoor.com 

www.heidensystems.com


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Theo van Os

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.