ILT gaat handhaven op EN1090 

EN1090 - staalconstructie

23 mei 2023

ILT gaat handhaven op EN1090

Sinds 2014 moeten bedrijven die bouwproducten in de handel brengen, gecertificeerd zijn volgens de EN 1090-1. Veel bedrijven zijn dat ondertussen en werken volgens deze wet- en regelgeving. Maar veel bedrijven hebben zich nog niet laten certificeren. Zij vonden dat teveel moeite, te lastig en te duur en hadden het idee dat dit wel weer over zou waaien. Dat leverde de bedrijven, die zich wel aan de wet hielden, vaak nadeel op. En niets is zo irritant als je zelf de zaken goed geregeld hebt, er concurrenten zijn die dat niet gedaan hebben en daar voordeel mee halen.

‘Waait wel over’

De EN1090 is Europese wetgeving en is definitief. Dat waait niet over. Waar dat idee vandaan kwam is onduidelijk. Mogelijk ook omdat er niet gehandhaafd werd.

Maar dat is veranderd! Sinds januari dit jaar handhaaft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op de EN1090 certificering. De ILT controleert via websites en andere informatiebronnen van bedrijven die bouwproducten in de handel brengen. En zo ja, of deze bedrijven gecertificeerd zijn. Als bedrijven dat niet zijn, ontvangen zij direct een brief met een last onder dwangsom. Bedrijven moeten per direct gecertificeerd worden en mogen geen orders meer uitvoeren tot de certificering rond is. Overtreding leidt direct tot een forse boete.

De reden dat de ILT nu pas met handhaving begonnen is, komt omdat er binnen Europa verschillen in handhaving waren. En dat mag uiteraard niet. Dat probleem is nu opgelost en de ILT is dus aan het werk gegaan. Een goede zaak, immers zo voorkomen we dat slechte bedrijven de markt bederven. Dat is slecht voor de goede bedrijven, de klanten en de markt zelf.

Meer weten over dit onderwerp?

Heeft u vragen over de EN1090, of twijfelt u aan de juiste beoordeling door de ILT, neem contact op met uw PKM-adviseur, of kijk voor meer informatie op onze dienstenpagina. 


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Paul Hartgers

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.