“Industrieel leidingwerk al 25 jaar in staal en RVS” 

Industrieel leidingwerk - Velmon MPC - Velmon Group - Heemskerk

23 april 2024

Bert van der Velden van Velmon Group: “Industrieel leidingwerk in staal en RVS doen wij al 25 jaar” 

“.. gespecialiseerd in leidingwerk, constructiewerk, kwaliteitslaswerk, orbitaal lassen, engineering, ontwerpen en machine-onderhoud voor de industrie”, zo valt er op de website te lezen. En met een heel subtiel logootje wordt daar hun 25-jarig jubileum aangegeven. Tijd voor een kennismaking met Bert van der Velden, algemeen directeur en mede-eigenaar van Velmon MPC in Heemskerk.

Bert van der Velden - Velmon Group

Bert van der Velden

“Bert van der Velden is gestart in 1999 met Velmon en sinds die tijd algemeen directeur en mede-eigenaar van het bedrijf, wat dus op de kop af 25 jaar bestaat. “Dat gaan we in ieder geval na de zomer uitgebreid vieren met alle medewerkers. Maar hoe en wat, dat blijft nog even geheim!”

Maar eerst nog even terug in de tijd. Velmon is letterlijk onder de rook van Tata Steel – toen nog Hoogovens – ontstaan. “Op het terrein van Hoogovens zijn wij met ons las- en constructiebedrijf gestart en zij waren tevens onze grootste klant. Wij deden voornamelijk laswerk aan leidingen en constructies. In 2003 is daar nog Velmon Service en Revisie bijgekomen”

Industrieel leiding- en constructiewerk

“De laatste 15 jaar zijn we ons bij Velmon MPC meer en meer gaan specialiseren in industrieel leidingwerk. Maar op de oude locatie bij Hoogovens groeiden we behoorlijk uit ons jasje, er was bijvoorbeeld weinig hijscapaciteit en het aantal opdrachtgevers buiten Hoogovens/Tata Steel, nam flink toe. Dus besloten we in 2011 te verhuizen naar het pand in Heemskerk, waar we nu nog steeds zitten. Hier is sinds 2019 ook Velmon S&R bijgekomen die in Uitgeest gevestigd was. Een van de voordelen is, dat we hier gescheiden fabriekshallen hebben voor RVS en staal, iets wat erg belangrijk in het leidingwerk is”, legt Bert uit.”

leidingwerk - Velmon Group 2

Divers leidingwerk, klaar voor montage

Aad Braal, onze externe KAM coördinator

“Sinds 2020 is er een hechte samenwerking met Aad Braal van PKM. In dat jaar vertrok onze KAM coördinator en dat was op z’n zachtst gezegd, best lastig! Onze operationeel directeur van Velmon MPC Alex Bos, kende Aad uit het verleden en gaf aan dat hij al lange tijd een goede samenwerking had met Aad. Zo kwamen we bij PKM terecht. Vanaf het begin is het heel goed gegaan. Hij heeft de zorg van al onze certificaten, VCA **, de 3834-2, EN1090 en ISO 9001, direct opgepakt. Feitelijk is Aad onze externe KAM coördinator geworden!”


Certificaten noodzakelijk

“Die certificaten zijn hard nodig”, vervolgt Bert. “Bij grote klanten, waar we vrijwel altijd op locatie werken, vertrouwen ze erop dat onze mensen de veiligheids- en kwaliteitseisen kennen. Sterker nog, ze eisen dit.”
“De laswerkcertificaten waren oorspronkelijk opgesteld voor zowel constructiewerk als leidingwerk. Maar de laatste tijd hebben wij ons steeds meer gespecialiseerd in leidingwerk en daarvoor veel meer lascertificaten van diverse wanddiktes, diameters en materialen moeten halen. Juist in de industrie, waar veel met drukken en agressieve media wordt gewerkt, zijn die lasnormen erg belangrijk.”

Laswerk - leidingwerk - Velmon

 Juist in de industrie, waar veel met drukken en agressieve media wordt gewerkt, zijn die lasnormen erg belangrijk.

Meerwaarde bij nieuwe opdrachtgevers

Dat alle certificaten een meerwaarde hebben voor Velmon MPC, daar twijfelt Bert niet aan. “Vorig jaar kregen we er een nieuwe klant bij in de voedingsmiddelenindustrie. Een onderhoudscontract voor al het leidingwerk binnen hun productieplant. Zij hebben ons geselecteerd, omdat wij onze strepen al verdiend hadden in het leidingwerk en met name Tata Steel als referentie hadden. Voorwaarde was dat wij over de vereiste certificaten beschikten. Wij doen daar nu met ca 15 mensen dagelijks onderhoud aan leidingwerk. Daar zitten ook best grote projecten bij, al zijn die wel van een heel ander type. Daar hebben wij veel meer te maken met hygiëne en stoomleidingen.”

Verder is Velmon bezig met de PED module, zodat ook opdrachten uitgevoerd mogen worden op het gebied van drukhoudend leidingwerk. Ook dit traject begeleidt Aad Braal en zal medio mei worden afgerond. 

Prestigeproject bij Tata

Het valt niet te ontkennen, maar de naam Tata duikt telkens weer op. “Daar liggen nu eenmaal onze roots”, vertelt Bert. “Vorig jaar hebben we daar een heel groot project gedaan, een zeer grote reparatie aan de koelwaterleidingen Hoogoven 6. Dit project heeft zo’n 8 maanden geduurd. Het project omvatte een grote revisie van het koelwatersysteem. Daar zaten ook een flink aantal grote flenzen bij, die flink beschadigd bleken te zijn. Dat was wat je noemt, een uitdaging! Sommige van de grote DN700 flenzen zaten op vaak onmogelijke plekken en om deze kwalitatief correct en veilig te vernieuwen, was een huzarenstukje op zich. Op een gegeven moment liepen er meer dan 40 mensen van ons rond!”

“Al met al een project waar wij met z’n allen heel trots op zijn, maar de eer komt vooral meewerkend voorman Tony en zijn manschappen toe. “Hij heeft samen met een aantal voorlieden het hele project goed begeleid en er voor gezorgd dat de veiligheid gewaarborgd is gebleven. De veiligheidscertificaten en beleving van de mensen, hebben hier absoluut hun meerwaarde getoond. Je moet er niet aan denken dat er wat gebeurt. Met zoveel mensen op een project is dat wel de grootste zorg op dat moment.”

velmon-industrieel-onderhoud - service

Industrieel onderhoud en montagewerk van productie-installaties en transportsystemenleidingwerk

We gaan richting totaalconcept

Tot slot geeft Bert nog een kijkje in de nabije toekomst: “Sinds 2-3 jaar zijn wij ons nog meer gaan focussen op engineering, waarmee we de klanten een totaalconcept kunnen bieden. Op dit moment zitten wij zo’n 6 maanden in de engineeringsfase van een zeer groot leidingproject voor een belangrijke klant. Onze klanten vragen ook vaak: ‘Doe alles maar’. Het opnemen, uitwerken, tekenen, 3D-laserscannen, we kunnen het allemaal zelf. Zo gaan wij van een puur uitvoerend bedrijf naar veel meer een totaalleverancier op het gebied van leidingwerk.”

leidingwerk - Velmon Group - totaalconcept

Velmon Group
Ambachtsring 14
1969 NH Heemskerk
Telefoon: 0251 225 900 | 06 53 855 844

bvdvelden@velmon.nl
velmon.nl


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Theo van Os

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.