klantspecifieke transport- en handelingssystemen 

JKB-Transporttechniek - PKM klantcase

31 januari 2023

Daisy Kennis: “JKB richt zich op klantspecifieke transport- en handelingssystemen”

Oplossingen bedenken voor de handeling en transport van bouwmaterialen: dat is waar JKB Transporttechniek b.v. in Budel sinds 1994 dagelijks mee bezig is. Hier ontwikkelen, produceren en verkopen zij toebehoren voor autolaadkranen en heftrucks, zoals stenenklemmen, pallethaken en keerwandklemmen, maar maken ook complete klantspecifieke transport- en handelingssystemen.

Daisy Kennis - JKB Transporttechniek

Daisy Kennis, Officemanager bij JKB Transporttechniek

Daisy Kennis, dochter van grondlegger Joep Kennis, neemt ons mee door de geschiedenis van het familiebedrijf en hun producten. “Mijn opa had een transportbedrijf in Budel en mijn vader Joep was een van de 13 kinderen die het gezin rijk was. Hij kwam al vroeg in het bedrijf te werken en leerde het vak van dichtbij. Een van de irritaties bij het laden en lossen was, dat alles met de hand moest gebeuren. Op een gegeven moment hebben ze een kraan gekocht in Zweden, die hij zelf is gaan aanpassen, zodat de gehele laadbak met de kraan gevuld kon worden. Het duurde niet lang voordat hij, samen met meerdere broers, in 1968 ‘Kennis Machinefabriek’ oprichtte en startte met de ontwikkeling en productie van gestuurde opleggers, verrijdbare autolaadkranen en accessoires.”

“Dat verliep zeer succesvol en de Kennis kranen werden een begrip in de transport- en bouwwereld. Na de verkoop van de kranenproductie aan Hyva is mijn vader in 1994 opnieuw begonnen onder een andere naam: JKB Transporttechniek. In een kleine werkplaats werd gestart met de productie van klemmen, pallethaken en heftruckklemmen. En voerden ook onderhoud- en reparatiewerkzaamheden uit aan zowel hun eigen Kennis kranen, als de verrijdbare autolaadkranen van Hiab, waar Joep Kennis een samenwerking mee had gesloten."

Overnames

Na 5 jaar groeide ze al uit hun (te) kleine jasje en verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan de Fabrieksstraat in Budel. “Mijn broer Andy heeft in 2012 het bedrijf overgenomen van onze vader en ging zich nog meer op verkoop(advies) en service richten. Dat leidde in 2014 tot de overname van een Hyva werkplaats in Nieuwegein, die werd omgebouwd naar JKB Nieuwegein. Een jaar later besloot Andy om samen te gaan werken met de Belgische aanhangwagenproducent KWB, waarmee JKB niet alleen het verkoop- en servicepunt voor Nederland werd, maar ook complete oplossingen kon aanbieden voor de transportsector.”

Eigen producten

”JKB is altijd dealer gebleven van de Kennis kranen,” vertelt Daisy aan PKM adviseur Ielse Lohuis terwijl ze door de productiehal lopen. “Maar, we zijn ons meer en meer gaan onderscheiden met eigen producten. Bijna alles wordt in-house ontworpen en geproduceerd, geheel volgens de specificaties van de klant.”

“Ons assortiment kent weliswaar standaard producten, die wij echter aanpassen op de eisen van de klant. Zo passen wij bijvoorbeeld de bediening aan voor een chauffeur, die al jaren gewend is om een bepaalde handeling te doen bij het laden en lossen.”

In de productiehal valt de diversiteit op van de verschillende producten: “JKB is heel bekend om zijn pallethaken en stenenklemmen, die los aan een voertuig, kraan of heftruck gemonteerd kunnen worden. En wat je veel in de wegenbouw ziet, zijn de keerwandklemmen, om losse barriers te plaatsen bij wegwerkzaamheden of rijbaanversmallingen. Deze worden ook voor damwanden gebruikt bij grond- of infrawerken.

JKB-Transporttechniek - PKM klantcase
JKB-Transporttechniek - PKM klantcase

Groei

“In Budel zit nu het hoofdkantoor van JKB Transporttechniek en JKB Budel, in Nieuwegein ons servicepunt met werkplaats, voor opbouw en onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Vanuit Budel verzorgen wij de verkoop van onze eigen ontwikkelingen en productie, bij JKB Budel b.v. zijn de productieactiviteiten ondergebracht.” “We zijn klein begonnen, maar medio 2014, toen JKB Nieuwegein erbij kwam, telden we al 15 medewerkers. Nu zijn we in totaal 45 medewerkers, verspreid over de 2 vestigingen in Budel en Nieuwegein.”

Andere kennis en vaardigheden

JKB is in de afgelopen jaren dus flink gegroeid. En dat zorgde weer voor nieuwe uitdagingen op personeelsgebied. “Andere kennis en vaardigheden van onze leidinggevenden, maar zeker ook van ons, om maar eens een voorbeeld te noemen!”

Er moest dus wel iets veranderen op personeelsgebied. Maar hoe? En waar begin je? Vragen die ze hebben voorgelegd aan de Metaalunie en zij brachten JKB in contact met PKM. “Zo kwam Ielse Lohuis bij ons en dat klikte direct. Vorig jaar februari is zij begonnen, allereerst met alle functies in beeld te brengen.”

“We zijn bezig geweest met het opstellen van functieomschrijvingen, competenties, de kernwaarden en soft skills in de vorm van een kort handboek voor leidinggevenden”, vult Ielse aan. Daaraan toegevoegd een vergelijking met lonen in de cao en de regionale gemiddelden, het beloningsbeleid en gaan hier nog mee door komend jaar, zodat ontwikkeling verder vorm kan krijgen bij het medewerkersteam.”

Maar daarmee zijn ze er nog niet. Daisy legt uit: “Er volgt nog een opleiding voor leidinggevenden voor gesprekstechniek en functioneringsgesprekken met medewerkers. Verder zal de Inzetbaarheidsmanager van PKM ingevuld gaan worden voor gebruik door de leiding. “Het doel is om straks alles zelf te kunnen doen. Komt er een nieuwe functie, dan weten we precies wat daarvoor nodig is: welke taken, verantwoordelijkheden, bevoegdheden horen daarbij en in welke salarisschaal past de functie?”

Toekomst

Toekomstplannen zijn er zeker. “We willen onze vleugels verder uitslaan, vooral met eigen producten en nog meer maatwerk transport- en handelingssystemen. Daarbij verwachten wij de meeste groei te kunnen realiseren met export buiten Europa, in regio’s waar we nu al actief zijn: Noord en Zuid-Amerika, Noord-Afrika en Suriname. Binnen Europa biedt de Duitse en Franse markt de meeste mogelijkheden.”

logo JKB Transporttechniek

JKB Transporttechniek b.v. 
Fabrieksstraat 106A
6021 RE  Budel

+31 (0)495 49 25 73
info@jkb-handling.com

www.jkb-transporttechniek.nl


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Theo van Os

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.