Mush Comb richt zich op insectenmarkt 

Insectenmarkt

Mush Comb transparant in het delen van kennis.

Bob Holtermans, zoon van Jeu Holtermans, kwam in 2004 in het bedrijf en heeft sinds 2008 de dagelijkse leiding. In het bedrijf in Horst werken 12 man en recentelijk is het pand nog flink uitgebreid met een extra verdieping op het bestaande gebouw.

Vader Jeu begon in de jaren ’70 als champignonkweker en besloot na een kleine twintig jaar om eigen machines voor de champignon teelt te gaan maken, iets wat zij tot op de dag van vandaag nog steeds met veel succes doen. Als wij Bob spreken is hij net terug van een klantenbezoek in Kenia. “We gaan met onze machines de hele wereld over, van Australië tot Amerika”. De engineering gebeurt in eigen huis, waarna bewerkingen zoals laseren en draaiwerk worden uitbesteed. Het volledige constructiewerk, montage en elektra wordt in eigen huis gedaan. Naast machines is er tegenwoordig ook de focus op eigen meet- en regeltechniek voor de klimaatregeling.

Champignons

De markt van insecten

In 2016 zijn wij begonnen met de insectenteelt. Een nog heel nieuwe markt, maar volop in ontwikkeling en totaal anders van aanpak dan de champignonteelt. Niet wat je misschien zou denken, voor de menselijke consumptie, maar als voedingsbron voor bijvoorbeeld veevoeder”, legt Bob ons uit.

“We richten ons nu op de kweek van de zwarte soldaten vlieg, de meest voorkomende insectenteelt op dit moment. De larven bevatten een hoog eiwitgehalte, en zijn daarmee een ideale voedingsbron voor diverse diersoorten. De larven worden onder ideale omstandigheden gekweekt en zijn binnen 14 dagen gereed om geoogst en verwerkt te worden tot meel. Een kort productieproces dus.”

Totaalleverancier

“Daarbij treden wij op als totaalleverancier en moet je denken aan het ontwikkelen van een bouwplan en de engineering van de totale productiecapaciteit: de machines, de klimaatbeheersing en logistiek. Lokale aannemers kunnen dan voor de bouw zorgen.”

“Het probleem in de insecten sector is echter de schaalgrootte; afnemers van onze klanten vragen direct grote hoeveelheden. Heel geleidelijk opschalen is geen optie, er moet direct een forse productie mogelijk zijn. Juist daar zit onze toegevoegde waarde: automatiseren waar het maar kan en een niet te ingewikkelde techniek zijn de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle productie”.

Verticale landbouw

Een van de laatste innovaties is de toepassing van verticale landbouw op grotere oppervlakten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van gestapelde kweeklagen, z.g. ZOEM stellingen in hallen. We praten dan over zeer efficiënte verticale boerderijtorens, want door te stapelen is uitbreiding of opschaling van de productie op een zo klein mogelijk vloeroppervlak mogelijk. “Ideaal voor de insectenteelt, want juist deze gestapelde productiemethode is eenvoudig te automatiseren en uitermate efficiënt”, aldus Bob.    

Meer lezen over projecten van Mush Comb?
Klik hier op https://www.mushcomb.com/

Vertikale landbouw

De Insect School

Een van de laatste ontwikkelingen binnen Mush Comb is de oprichting van de Insect School. Bob is daar zeer trots op: “Daar waar leveranciers in onze branche vaak heel gesloten zijn en hun ‘geheimen’ niet willen delen, zijn wij juist heel open en transparant in het delen van kennis en ervaring. De Insect School is bedoeld als educatiecentrum en innovatiebron, met een voorbeeldkwekerij, waar diverse hoge scholen en toekomstige kwekers kennis komen opdoen. En het mes snijdt aan twee kanten: ook wij leren van de gebruikers!”

Meer weten over Insect Engineers? Kijk op  https://www.insectengineers.com/

MushComb

Mush Comb
Nijverheidsstraat 2a
5961 PJ 
Horst
 +31 (0)77 398 39 29
 info@mushcomb.com


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

PKM Auteur

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.