“Mijn visie is simpel: “Vette shit maken met blije mensen!”
Nadat zijn ouders in 1995 met de handelsmaatschappij NTOC waren gestart, nam Peter van Delzen, samen met zijn zus in 2011 het stokje over. Later kwam ook zijn echtgenote erbij. Waar NTOC begon met meerdere implantaten, is het bedrijf nu groot geworden met één product: maatwerk cassettes voor het reinigen, steriliseren en vervoeren van medische hulpmiddelen.

De letters NTOC zijn een afkorting van Neuro-Trauma-Orthopedie-Chirurgie, wat onmiddellijk aangeeft in welke sector zij opereren. Opereren is hier wel toepasselijk, want NTOC leverde bot vervangend materiaal voor implantaten. Oprichter van NTOC, Aad van Delzen, ging ziekenhuizen af om aan orthopeden en traumachirurgen zijn botvervangers te verkopen.
Zo kwam hij in contact met een vertegenwoordiger van medische instrumenten, die op zoek was naar een betere oplossing voor het aanleveren van deze instrumenten. Deze instrumenten zaten altijd in grote plastic of aluminium bakken. Ziekenhuizen hadden daar problemen mee, want ze waren te groot, te scherp, te kwetsbaar, braken af, waren niet droog te krijgen tijdens het steriliseren, kortom, er werd veel over geklaagd.
Van Delzen kreeg de vraag hij hier ook een oplossing voor had, want hij stond bekend als een handige alleskunner. Hij produceerde een RVS draadbodem mand, voorzien van siliconen strips om de instrumenten netjes te kunnen sorteren. Het zou een hele nieuwe fase inluiden en de toekomst zeker stellen voor het jonge familiebedrijf.
Enorme ontwikkeling doorgemaakt
Peter van Delzen is de tweede generatie, die sinds 2011- samen met zijn zus Riëtte en echtgenote Colette, aan het roer staat van NTOC. Het bedrijf in Oss groeide in 25 jaar tijd van 5 naar 62 medewerkers en is nu volledig ingericht op de ontwikkeling en productie van (zoals het formeel staat omschreven) ‘maatwerk cassettes voor het reinigen, steriliseren en vervoeren van medische hulpmiddelen’.

Voorbeeld van maatwerk cassettes voor medische hulpmiddelen.
In de afgelopen 25 jaar heeft het bedrijf een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Peter: “NTOC was in den beginne vooral actief in ziekenhuizen en voor elke arts of chirurg ontwierpen we specifieke setjes. Dat werden er langzamerhand meer en meer maar het werd ook steeds ingewikkelder. De standaard configuratie van instrumenten is vrijwel nooit zoals de arts of chirurg het graag wil hebben. Per ingreep heb je andere instrumenten nodig. Soms een eenvoudig mandje met 3 tangen, maar het kan ook een heupset zijn van wel 12 kisten vol met instrumenten. Aan ons de puzzel om de juiste instrumenten op de juiste plek te leggen.”

Voorbeeld van maatwerk cassettes voor medische hulpmiddelen.
Internationale belangstelling
Toen ook grote leveranciers en distributeurs van medische hulpmiddelen de cassettes ontdekten, kwamen er steeds meer kleine series, maar een echte standaard was er niet. “Totdat we benaderd werden door een ziekenhuisgroep uit Duitsland, waar de CSA (Centrale Sterilisatieafdeling) eiste dat alle instrumenten van leveranciers alleen nog maar in cassettes zouden worden aangeleverd. Om onbekende reden waren onze cassettes daar terechtgekomen en dié wilden ze hebben! In zeer korte tijd is er een hele serie verschillende cassettes ontworpen”, vertelt Peter met enige trots.
“Dit was het eerste grote project voor ons en heeft behalve in Duitsland, ook de deuren in de rest van Europa opengezet. Nu praten we over series van 100, soms 200 per jaar, in plaats van 5 van die en 2 van die.”
Doorlopende audits
De internationale markt bracht weer een andere aanpassing met zich mee. NTOC moest nu op een heel ander niveau voldoen aan de wet Medische hulpmiddelen. Daar is een ISO standaard voor, de 13485. “Doe je dat niet, dan zal geen klant meer zaken meer met je willen doen”, benadrukt Peter, “dus is dit een zo belangrijk onderdeel geworden van ons bedrijfsproces, dat we inmiddels een team hebben met 7 vaste medewerkers, onder leiding van Colette. Zij zijn de hele dag bezig met kwaliteitsbewaking en externe audits. Continu bewijzen dat je ‘in control’ bent. Vooral internationale organisaties zijn daar gek op. Die sturen gerust 2 auditors die 2 dagen lang ons systeem op z’n kop zetten, in tegenstelling tot ziekenhuizen, waar we nog nooit een audit van hebben gehad!
“En geen audit is het hetzelfde,” vervolgt hij. “Wij zijn inmiddels door de wol geverfd en ik weet zeker dat het ons internationaal gezien een hele goede naam heeft gebracht en veel deuren heeft geopend bij grote fabrikanten.”

De indelingsplattegronden van de cassettes worden met de laser gegraveerd.

De productie vindt geheel in huis plaats. Hier een mooi voorbeeld van het hoge afwerkingsniveau van de cassette.

De assemblageafdeling, waar alle cassettes worden samengesteld en klaargezet voor verzending.
Wat kost dat nou en wat levert het op?
“Onze kostprijsberekening was de aanleiding. Door onze enorm grote mix aan variaties en serie grootte, klein groot, makkelijk tot moeilijk en alle wat daar tussenin zit, hadden wij een grote variëteit aan kostprijzen gekregen. Het werd altijd vanuit de klant geredeneerd, ‘men vraagt, wij draaien’. Dat was op een gegeven moment niet meer vol te houden. Er gaat vooral veel tijd zitten in het eerste ontwerp. Alleen, wat kost dat nou en wat levert het op? Vooral de indirecte kosten wegen heel zwaar op de kostprijs. Als daarin iets verandert, werkt dat extra hard door in de uiteindelijke tariefstelling.”
“Via een tip van de Metaalunie zijn wij in contact gekomen met PKM. Bart Arp van PKM heeft ons aan de hand van de Kostenverdeelstaat veel meer inzicht gegeven. Met Bart werken we superprettig samen. Eén tot twee keer per jaar komt hij een dag op bezoek, nemen we de cijfers door en passen het model aan. Hij snapt wat wij doen en begrijpt onze processen. Scherp blijven op de tarieven is zijn motto en inmiddels ook de onze”, aldus Peter.
Toekomst en ambities
Peter heeft een duidelijk mening over de toekomst: Langer dan drie jaar vooruit kijken is zinloos. De afgelopen 9 jaar zijn we keer op keer zo veranderd dat geen drie jaar NTOC hetzelfde bedrijf is gebleven. Ik heb liever een oneindige blik, namelijk ‘vette shit maken met blije mensen!’. Dat kunnen we voor altijd blijven doen. En hóe we dat doen, I don’t care. Misschien met cassettes, misschien over 3 jaar wel met heel wat anders. Ik heb geleerd om een team te bouwen wat bij je past. Met een open cultuur kun je het hartstikke naar je zin te hebben en als daar aan het einde van het jaar ook nog wat van over blijft is dat toch fantastisch?”
Over zijn ambities zegt hij tenslotte: “Onze productie is lastig te automatiseren. Verdere groei gaat vooral in mensen zitten, alleen dat kan niet meer op deze locatie. Daar zitten we nu aan onze max. Dat moet dan elders en dat is dan wellicht mijn volgende ambitie!”
NTOC
Tubantenweg 21
5349 BE Oss
Tel. (0)412 - 48 28 99
e-mail: info@ntoc.nl (algemene vragen)