P. Smit B.V. 90 jaar familiehistorie 

klantcase PKM - P-Smit Den Helder

26 april 2022

Lisenka van der Wilt-Wilms: “Een jubileum met een extra feestelijk tintje”

Een week na het jubileumfeest, brengen wij een bezoek aan het bedrijf in Den Helder, waar het feestgedruis nog doorklinkt. Een warm en enthousiast welkom krijgen we van Lisenka van der Wilt-Wilms, kleindochter van de oprichter Herman Wilms. Zij vertegenwoordigt al ruim 27 jaar de derde generatie, die aan het roer staat van dit unieke familiebedrijf.

klantcase PKM - P-Smit Den Helder - 90 jaar familiehistorie

“Wat een prachtig feest hebben we gehad, afgelopen vrijdag (1 april)! En het was dubbel feest, want we mochten eindelijk, na alle corona-ellende, iedereen weer live begroeten!” Lisenka raakt er niet over uitgepraat: “Familie, gezinnen van medewerkers, klanten en leveranciers met of zonder aanhang, iedereen was er. En verwacht je dat rond 5 uur de meeste mensen weer naar huis gingen, niets bleek minder waar. De meeste gasten bleven gezellig naborrelen en genoten van de barbecue!"

P. Smit bleef de bedrijfsnaam

klantcase PKM - P-Smit Den Helder - 90 jaar 3 generaties

Een prachtige gravure ter gelegenheid van het 90 jarig jubileum met de 3 generaties bijeengebracht: Herman Wilms sr, Herman Wilms jr en Lisenka van de Wilt-Wilms

Herman Wilms startte 90 jaar geleden, op 1 april 1932, een eigen constructiewerkplaats, midden in Den Helder. “Vanwaar de naam Piet Smit?” vragen wij aan Lisenka. “Mijn opa had het plan opgevat om te verhuizen van het arme Twente naar Noord-Holland om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Herman Wilms had zijn oog laten vallen op de goed bekend staande smederij van Piet Smit aan de Krugerstraat. Hij besloot om het bedrijf over te nemen en de bedrijfsnaam ongewijzigd te laten en zo gebruik te maken van de goede naam. Zo werd P. Smit B.V. Constructiewerkplaats een feit. Toen mijn vader het bedrijf in 1980 overnam van mijn opa, heeft hij er voor gekozen om de oorspronkelijke bedrijfsnaam aan te houden. En dat is zo gebleven tot aan de dag van vandaag”, vertelt Lisenka, wijzend op de levensgrote bedrijfsnaam op de gevel van de bedrijfshal. “En dat is best wel uniek, meestal zijn familiebedrijven in de loop van hun bestaan overgenomen of samengegaan en verwatert de familiegeschiedenis. Dat is bij ons gelukkig nooit het geval geweest en dat gaf ons jubileum een extra feestelijk tintje!”

Derde generatie aan het roer

Lisenka van der Wilt-Wilms leidt sinds 1995 het familiebedrijf. “Ik had een bedrijfseconomische opleiding, maar nul ervaring! Daarvóór weliswaar stage gelopen in het bedrijf en uiteindelijk gevraagd om er te komen werken, maar niet met de bedoeling om mijn vader op te volgen. Ik hield mij voornamelijk bezig met kwaliteitszorg en automatisering, wat in die jaren sterk in opkomst was. Al gauw moest ik met pa mee naar klanten, een beetje om vertrouwen te winnen, vooral ook omdat klanten niet naar P. Smit gingen, maar naar Herman! Mijn vader moest een vooruitziende blik gehad hebben, want 3 jaar later overleed hij plotseling op 54-jarige leeftijd. Ik was toen net 22 jaar…”

“Veel tijd om na te denken had ik niet. Mijn jongere broer zat nog school en ik kende inmiddels het bedrijf en de mensen. Mijn moeder heeft mij wel de keuze gelaten, wel of niet doorgaan. Ik koos voor het eerste. Ik dacht alleen maar: het gaat mij toch niet gebeuren dat het niet gaat lukken en ben er toen vol gas tegenaan gegaan.”

Het bedrijfspand aan de Schrijnwerkersweg 7 staat er sinds 2006. Lisenka stond toen al 11 jaar aan het roer. “Een moeilijke beslissing in een tijd dat we alles qua werk en financieel eigenlijk goed op de rit hadden. Alleen, we zaten nog steeds in het oude pand midden in Den Helder. Op een gegeven moment zei mijn accountant: Moet je niet eens over verhuizen nadenken? Daar was ik totaal niet mee bezig en al lang blij dat we goed draaiden. Maar hij had gelijk en is het een goede zet geweest.” 

klantcase PKM - P-Smit Den Helder - offshore en maritiem

Een speciale constructie, bestemd voor een boorplatform, wordt aan boord getakeld.

Haven om de hoek

Van alle soorten hoogwaardig las- en constructiewerk is P. Smit uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf voor verschillende sectoren. In de jaren ’60 en begin ’70 zijn zij in de offshore markt gestapt en daardoor fors gegroeid. “Veel leidingwerk, speciale constructies, frames en boorbuizen”, licht Lisenka toe. “Dat doen we nog steeds, maar daarnaast werken wij ook voor het Hoog Heemraadschap en het Ministerie van Defensie en doen veel maatwerk op schepen. Met de haven van Den Helder om de hoek is dat ook niet zo vreemd!”

“We hebben nu 20 man in vaste dienst met daarnaast een flexibele schil van zo’n 10 ZZP-ers. We werken veel op locatie maar hebben geen echte buitenploeg. We laten juist de mensen die het product gemaakt hebben, ook op locatie plaatsen. Daar moet je wel op ingesteld zijn als organisatie. En dat lukt uitstekend met deze ploeg vakmensen!”

Maatwerk met hoge kwaliteits- en veiligheidseisen

Tijdens de rondwandeling door de fabriekshal valt het op hoe ruim alles is opgezet. Project Engineer Marco Homminga heeft daar een duidelijke verklaring voor: “Eigenlijk doen we alles in huis. De staalwerkplaats biedt genoeg ruimte voor grote reparatie- en montageklussen, zoals offshore transportframes, drukvaten en leidingwerk. Bijna allemaal maatwerk, waarbij extreem hoge kwaliteits- en veiligheidseisen gelden.”

klantcase PKM - P-Smit Den Helder - groot drukvat
klantcase PKM - P-Smit Den Helder - ruimte voor reparatieklus

“Sinds kort beschikken we ook over een waterstraalmachine met een maximum plaatcapaciteit van 3x1,5 m. Hiermee kunnen we 24/7 snijwerk uitvoeren, maar ook de gaten boren, dus is er geen nabewerking meer nodig.”

“Voor de norm NEN-EN 1090 is dat een hele plus” vult Lisenka aan, “en niet onbelangrijk, zulke moderne, programmeerbare machines zijn heel aantrekkelijk voor de jeugd! Elk jaar leiden we een leerling op voor een praktijkopleiding van 1 tot 3 jaar. Dit is een mooie kweekvijver en de meesten blijven ook.”

klantcase PKM - P-Smit Den Helder - waterstraalmachine

De nieuwe waterstraalmachine met een maximum plaatcapaciteit van 3000x1500mm en 200mm dik.

In een extra aanbouw van hal liggen indrukwekkende conductorbuizen. “Deze buizen met een lengte van 12 meter en een gewicht van 5 ton zijn speciaal gemaakt om op zee een boorput te maken”, legt Marco ons uit. “De allereerste buis wordt de bodem ingehamerd en is daarom voorzien van een extra harde rand met tanden. Die komt ook niet meer de grond uit. Het sediment wordt eruit gehaald en daarin komen dan de kleinere boorbuizen.”

klantcase PKM - P-Smit Den Helder - conductorbuizen met getande rand
klantcase PKM - P-Smit Den Helder - conductorbuizen laswerk

Een spoedklus tijdens de vakantie

Een familiebedrijf, wat al zo lang bestaat, kent ook veel trouwe klanten en toeleveranciers. Lisenka: “Juist onze flexibiliteit en in-huis productiefaciliteiten is voor veel klanten reden om specialistisch constructiewerk bij ons onder te brengen. Ook als het bijna onmogelijk lijkt! Zo kregen we midden in onze zomervakantie een telefoontje van een goede relatie van ons. Of wij 2 burnerbooms konden leveren. Dat zijn van die torens om overtollig gas af te fakkelen. Binnen 6 weken en levering op locatie in Noorwegen! Ik ben toen direct van vakantie teruggekeerd, de productiemensen bij elkaar gezocht en terwijl er in de VS nog getekend werd, vol gas aan de slag gegaan. Iedereen, van engineering tot en met productie, was er mee bezig en het is ons gelukt om op tijd te leveren!

PKM klantcase - P.Smit affakkeltorens Foto PAS Publicaties-kl

De burnerbooms klaar voor transport naar Noorwegen

PKM klantcase - P.Smit affakkeltoren op locatie Foto PAS Publicaties-kl

1 van de 2 geleverde burnerbooms op locatie in Noorwegen

Voorbereiden op de audits

“De relatie met PKM dateert al uit de tijd van mijn vader. Aanleiding was het opzetten van de ISO 9001, waar toenmalig adviseur Jouke Hordijk ons bij geholpen heeft, naderhand opgevolgd door Aad Braal, die nog steeds bij ons komt voor interne audits en directiebeoordeling. Naast ISO 9001, zijn we ook gecertificeerd voor de ISO 3834 en de NEN-EN 1090. Aad neemt dan alles door en zet de puntjes op de i, zodat wij probleemloos de definitieve audits doorkomen”.

Logo-P.Smit-payoff-nieuw-kl

P. Smit B.V. Metaal- en Lastechniek
Schrijnwerkersweg 7
1786 PC Den Helder

+31 (0)223 613 033
info@cwpsmit.nl

cwpsmit.nl


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Theo van Os

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.