PKM ondernemingsplanner 

Ondernemingsplanner

Vakantie, zomer 2020, deze keer een periode die anders voelt dan in voorgaande jaren. Vanaf midden maart heeft het Corona virus sporen getrokken door de Nederlandse samenleving. 2019 was voor een groot aantal MKB Metaal ondernemers een goed jaar. Ook dit jaar begon voor de meerderheid van ons goed. De impact van het corona virus is erg verschillend. Er zijn bedrijven die nog steeds uitstekend draaien, omzet en winstgevendheid staan nog steeds op een hoog niveau. Een groot aantal van ons heeft wel duidelijk minder orderintake en merkt inmiddels ook in de omzet en in de resultaten een teruggang. Tenslotte is er een aanzienlijk aantal bedrijven dat hard wordt getroffen. Gelukkig zijn er de NOW en de BMKB-C regelingen, stelt de belastingdienst zich soepel op en hebben banken en leasemaatschappijen zich meegaand opgesteld en zijn bereid geweest de aflossingen meerdere maanden stop te zetten. Cruciale vraag is hoe zal de economie zich verder ontwikkelen? Waren deze maatregelen gericht op de ondersteuning van onze liquiditeit voldoende of komt straks ook onze solvabiliteit onder druk te staan?

Hoe gaan we om met de onzekerheid?

Vakantie, zomer 2020, hoe gaan we om met deze onzekerheid en zorgen? Er zijn onmiskenbaar positieve signalen waar het de ontwikkeling van een vaccin betreft, de order intake van de laatste weken was bij de meeste bedrijven onder ons beter dan de maanden april en mei. We zijn echter nog niet op het gewenste niveau. 

Zet het herstel zich door of bevinden we ons in het oog van de storm. De verwachting is dat deze crisis ook zogenaamde 2e ronde effecten met zich meebrengt. Oplopende werkloosheid, spanningen in ons financiële systeem, afbouwende steunmaatregelen, teruglopende investeringen, een tweede (partiële) lock-down vormen een giftige cocktail die gemakkelijk een negatieve spiraal in gang kan zetten. Dit zal leiden tot faillissementen die de spiraal naar beneden verder zal versterken. De kernvraag is: hoe “immuun” is uw organisatie?

"Stresstest"

Vakantie, zomer 2020, we kunnen al deze onzekerheden even vergeten, ze wegstoppen en proberen ons te ontspannen met familie en vrienden. Veel beter dan al deze onzekerheden weg te stoppen is weten hoe ermee om te gaan. Ook zakelijk. Te weten of uw organisatie “storm proof” is, te weten onder welke voorwaarden uw financieringsstructuur duurzaam blijft. Een eigen “stresstest” uitvoeren. Scherp op uw netvlies te hebben wat alternatieve scenario’s zijn en het tijdspad en het bijkomende kostenplaatje kennen dat nodig is om eventuele maatregelen te effectueren. Voor velen van u is dit geen dagelijks werk. Weet dat u er echter niet alleen voor staat. De Metaalunie en het aan de Metaalunie gelieerde adviesbureau PKM beschikken over alle expertise om u ook in deze lastige tijden te ondersteunen. Met advies, met praktische tips, do’s en don’ts. Of het nu gaat om het ontwikkelen van om- en bijscholingsplannen in het kader van de NOW2, juridisch advies over het arbeidsrecht of het opstellen en doorrekenen van alternatieve scenario’s, het bepalen van uw financieringsbehoefte of de gesprekken met uw huisbank: wij zijn er voor u met praktische (branche) kennis, veel ervaring en een “koffer vol” hulpmiddelen die u in staat stellen uw koers te controleren en waar nodig bij te stellen.

Zonder bal kan je niet scoren

Vakantie, zomer 2020, Of we ons nu in het oog van de storm bevinden of niet, mijn advies aan u is om aan de bal te blijven. Zelf het initiatief te houden. Johan Cruijff heeft het eens zo verwoord: als we de bal niet hebben kunnen we niet scoren. U hoeft deze wedstrijd echter niet alleen te spelen, u maakt deel uit van een sterk TEAM! Ik wens u een initiatiefrijk vervolg van dit bijzondere jaar toe.


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Bart Arp

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.