Arbo tips: gezond thuiswerken 

Arbo tips PKM - 5 tips om gezond thuis te werken

Praktische tips om gezond thuis te werken

Goede arbeidsomstandigheden; we weten allemaal hoe belangrijk dat is in een bedrijf. Medewerkers moeten veilig kunnen werken en over de juiste (veiligheids)middelen beschikken. U heeft daar als werkgever een wettelijke taak in. Behalve dat het verplicht is, leidt het tot minder kans op ongelukken, minder ziekteverzuim en dus minder verlies aan productiecapaciteit. Daarnaast draagt het bij aan een goede motivatie en loyaliteit van medewerkers. En we weten allemaal wat dat betekent voor de sfeer in het bedrijf!

Ielse Lohuis heeft jaren ervaring opgedaan met Arbo- en veiligheid gerelateerde onderwerpen in mkb metaalbedrijven. En houdt zich o.a. bezig met het implementeren van Arbo managementsystemen.
Met al die kennis kunnen wij u de komende maanden voorzien van veel praktische Arbo tips.

We beginnen met een actueel onderwerp, wat mogelijk te weinig aandacht krijgt: Praktische tips om gezond thuis te werken.

Tip 1. Leg afspraken met medewerkers over thuiswerken vast
Leg duidelijke afspraken vast over thuiswerken in een thuiswerkovereenkomst. Daarin staat minimaal waar de werkplek aan moet voldoen, hoe de bereikbaarheid is geregeld, hoeveel dagen of uren thuisgewerkt kan worden, etc.

Tip 2: Spreek af dat de medewerker regelmatig korte pauzes neemt
Om lichamelijke klachten te voorkomen is het verstandig om taken met intensief gebruik van beeldscherm, toetsenbord en/of muis zoveel als mogelijk te beperken. Het advies is om niet meer dan 4 uur per dag intensief met de muis werken en te zorgen voor afwisseling met enkele teamsmeetings en telefoongesprekken. Dit kan ook door taken af te wisselen, voldoende pauzes te nemen en deze efficiënt in te zetten. Het doorbreken van intensief werken met een beeldscherm kan door het nemen van micropauzes (van bijvoorbeeld 20 seconden) en bijv. door het doen van korte stretchoefeningen.

Tip 3: Spreek resultaten af i.p.v. te werken uren
Om grip te hebben op de taakuitvoering van een thuiswerkende medewerker, is het handig om vooraf resultaten af te spreken. Vertrouwen dat een medewerker zijn of haar taak goed uitvoert is groter als er op resultaat kan worden gestuurd.

Tip 4: Zorg ervoor dat de medewerker een goede werkplek heeft
Stel eisen aan de werkplek, zoals opstelling en hoogte stoel en tafel / bureau, het voorkomen van invallend zonlicht, e.d. Laat de medewerker vooraf een foto maken van de situatie en beoordeel of dit voldoet aan de eisen. Maak ook afspraken over de vereiste middelen. Ben duidelijk of een medewerker op een eigen computer op het netwerk van de werkgever mag werken. Als dat niet mogelijk is, zal de werkgever een computer of laptop ter beschikking moeten stellen.

Tip 5: Zorg voor rust tijdens het thuis werken
Maak duidelijke afspraken dat bijvoorbeeld alleen in een aparte ruimte gewerkt mag worden als er ook anderen aanwezig zijn in huis. Voorkom dat er een zorgplicht is thuis tijdens het werken. Werken en zorgen tegelijk gebeurt niet op het werk, dus is ook thuis niet de bedoeling.

Wilt u hulp bij het opstellen van regels of het mogelijk maken van thuiswerken voor medewerkers, dan kunt u contact opnemen met onze adviseurs, Ielse Lohuis, Aad Braal of Werner Verboom.

Volgende keer in de E-brief: Breng uw Arborisico’s in kaart

.


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Ielse Lohuis

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.