Profielanalyse (PPA) en Teamanalyse 

Profielanalyse (PPA)

Top presteren is meer dan alleen technisch excelleren

Uitblinken in een sport vereist heel veel trainingsuren om het talent te ontwikkelen met een hoge motivatie om succes te behalen. De technisch besten winnen niet altijd de medailles; de meest gedreven en zelfbewuste sporters komen vaak het verst. Bij teamsporten speelt ook nog de factor samenwerken een beslissende rol bij het behalen van successen. Profielanalyse (PPA) en teamanalyse zijn dan gebieden die onderzocht kunnen worden.

De niet-vaktechnische factoren die bepalend zijn voor het presteren en behalen van succes hebben te maken met de persoonlijkheid en het gedrag. De belangrijkste vraag hierbij is: Wat motiveert iemand om het beste uit zich zelf te halen? Omdat mensen verschillend zijn, zijn ook de motivatiefactoren van mensen verschillend. Vaak denken we dat de ander de omgeving hetzelfde ervaart als wij dat doen en dus ook hetzelfde zal reageren. Maar de verschillen zijn veel groter dan wij ons vaak realiseren. De één wordt gedreven door het bereiken van een bepaald status, de ander door het opbouwen van een specialisme of het ontwikkelen van relaties.

Wat geldt voor de sport geldt ook voor uw bedrijf. De prestaties van uw bedrijf worden nú en in de toekomst bepaald door mensen. Natuurlijk moeten de vaktechnische kwaliteiten op goed niveau zijn, maar dat alleen is niet voldoende om echt topprestaties te leveren. Zelfinzicht en inzicht in elkaars gedragsprofiel met motivatiefactoren zijn net zo bepalend voor het succes.

Om inzicht te krijgen in het gedragsprofiel en wat iemand drijft tot actief gedrag is de DISC-methode ontwikkeld. DISC staat voor de afkorting van vier gedragsdimensies: Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Conformiteit.

DISC

Profielanalyse (PPA) en Teamanalyse

Een eenvoudig toe te passen instrument is de Persoonlijke Profiel Analyse (PPA) die op de DISC is gebaseerd. Met de PPA kost het weinig moeite om inzicht te krijgen in het iemands gedragsprofiel en wat hem of haar drijft. Daarmee heeft u weer een sleutel in handen om optimaal te kunnen presteren met uw medewerkers.

Een tweede methode is de PKM teamanalyse. Een methode waarin persoonlijkheid en gedrevenheid worden bekeken vanuit het teamperspectief. In combinatie met de persoonlijke profielanalyse en teamanalyse volgens de DISC-methode kan de PKM-teamanalyse een extra dimensie geven in een team en duidelijkheid geven over de mate van samenwerking of juist tegenstellingen van persoonlijkheden in een team.

In een verhelderende sessie met humor en een serieuze noot wordt de teamsamenstelling duidelijk gemaakt aan de teamleden.

Teamanalyse

Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Ielse Lohuis

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.