Jeanette en Wiek Vrinds: “We zochten juist de niches op”
De oorspronkelijke afkorting TMF, wat staat voor de Tilburgse Machine Fabriek, heeft niets met de vroegere muziekzender gemeen (hoewel de bijnaam ‘Musicfactory’ met een vette knipoog wordt gegeven), maar is een gevestigde naam in de wereld van prototypebouw.
Het eerste wat opvalt wanneer je bij TMF binnenstapt, is de open kantoorruimte. Alle tussenmuren lijken geslecht en je stapt vanuit de hal direct een ruim, open kantoor binnen.

Kantoor, ontvangsthal, spreekkamer en kantine lopen naadloos in elkaar over.
Transparant
“Zo transparant deze ruimte is, zo transparant is ook onze organisatie”, zegt Jeanette Vrinds. Eerst waren er allemaal hokjes: voor de directie, spreekkamers, de kantine, verkoop, P&O, je kent het wel. Vijf jaar geleden hebben we alle muren eruit gehaald. Het werkt prima. We dragen zo letterlijk uit dat we een open organisatie zijn. Mensen lopen makkelijker even naar binnen. En klanten zijn telkens verrast als ze hier ons bedrijf binnenstappen!”
Van oorsprong verzorgde de Tilburgse Machine Fabriek onderhoud- en herstelwerkzaamheden aan machines in de toen nog aanwezige textielindustrie in de zuidelijke provincie. Later ging TMF zich meer toeleggen op machinebouw en productautomatisering, met voornamelijk conventionele frees- en draaimachines.
Tot 1990. In dat jaar nam Wiek Vrinds het bedrijf over van zijn vader. Hij had een andere kijk op de markt. Zijn hart lag duidelijk meer bij de toelevering, maar wel met hoge toegevoegde waarde.
“Onze toekomst lag niet meer in het onderhoud van machines. De markt veranderde, de textielindustrie verdween in rap tempo en ik zag meer toekomst in het bedrijf als toeleverancier voor de maakindustrie.”
De niches opzoeken
Echtgenote Jeanette heeft dit vanaf het begin meegemaakt. Met een achtergrond in de bankwereld en ervaring als secretaresse zorgde zij dat de administratie steeds professioneler werd. Daar werden in de loop van de jaren ook zaken als logistiek en kwaliteitsmanagement aan toegevoegd.
“We zijn op zoek gegaan naar klanten in andere branches die goed bij ons zouden passen, meer internationaal, vooral nichespelers in een bepaald segment, zoals de semi-conductor-, electronica-, verpakkings- en de automotive industrie.”

Jeanette (r) en Wiek Vrinds (l) in de open kantoorruimte.
Als relatief kleine, maar flexibele toeleverancier kunnen zij zich onderscheiden door prototypebouw maatwerk te leveren, in enkelstuks en kleine series en in allerlei materialen. Door verregaande automatisering zijn er bedrijven die dat niet meer willen of kunnen doen. Óf alleen maar seriematig, óf alleen enkelstuks en proto’s.
Wiek: “Dat is de kracht van TMF, computergestuurd (CNC) draaien, frezen, draadvonken en meten, zowel enkelstuks, als series. Wij hebben de synergie om alles in huis te doen. Zo kunnen we onze leverbetrouwbaarheid bewaken en afspraken nakomen.”
“Naast onderdelenfabricage stelt TMF ook producten samen”, vult hij aan. “Wij zijn van origine een machinefabriek, dus dat kunnen we heel goed: produceren, samenstellen, logistiek toevoegen, kortom sub-assemblies maken.”

Het nieuwe pallet- en product-handlingsysteem.
Meer dan op een knop drukken
Met 7 medewerkers beschikt TMF over een klein en hecht team. “De betrokkenheid bij de producten en de klanten is zeer groot”, vertelt Jeanette enthousiast. “Het kennisniveau van de medewerkers wordt ook steeds hoger. Procesautomatisering vraagt meer en meer om HBO-kennisniveau. We hebben nu 2 jonge afgestudeerde collega’s van 21 jaar, voor wie techniek en automatisering een geweldige uitdaging is. Vooral op ICT-gebied is de jonge generatie natuurlijk altijd in het voordeel. Het is mooi om te zien dat ze mee willen groeien. Het gaat veel verder dan alleen maar op een knop drukken. We geven ze graag dat stuk verantwoording om zichzelf verder te ontwikkelen.”
“En er is nog een bijkomend voordeel, want ze leren het vak van de seniors en andersom leren de seniors weer van de jongeren als het om automatisering gaat. Het vormt zo een mooie mix en op deze manier wordt kennisoverdracht behouden”.
ISO 9001. In recordtijd!
Jeanette kijkt terug op een korte, maar intensieve periode vorig jaar, waarin TMF het ISO 9001 certificaat wisten te halen: “We wilden binnen een half jaar certificeren, dus er lag een flinke uitdaging voor ons. En voor PKM, want om het gelijk goed te doen, heb ik aan PKM gevraagd ons hierbij te ondersteunen. We hadden al richtlijnen op papier, maar de puntjes op de ‘i’ moesten nog gezet worden. Hoe leggen we processen duidelijker vast? Hoe kunnen we verbeteringen aanbrengen?
Samen met PKM adviseur Werner Verboom hebben we kritisch gekeken naar onze processen. Alle medewerkers zijn bij het traject betrokken geweest. Alle stapjes die we hebben gezet, hebben we steeds met iedereen doorgenomen. Werner was de stok achter de deur om ons huiswerk op tijd af te hebben. Het tempo was hoog, maar dat was juist de bedoeling.”
“Compliment met name voor ons team, en ook voor Werner Verboom”, vervolgt Jeanette. “Binnen 6 maanden hebben wij het kwaliteitsmanagementsysteem operationeel gekregen én zijn we gecertificeerd volgens ISO 9001:2015! Dat is ongekend snel en een voorbeeld voor andere bedrijven, zo wist onze PKM adviseur ons te vertellen!”

Hier is goed het 5-assig bewerkingscentrum te zien met robotcel.

In de speciale meetkamer worden door middel van een tastsysteem de productenvormen en contouren zeer nauwkeurig gemeten.
Mooie projecten
Voor een internationale OEM-er die aandrijfsystemen voor sportwagens ontwikkelt, maakt TMF o.a. onderdelen voor de achtervleugel, om de downforce hydraulisch te activeren.
Aan de wand hangt een bijzondere groepsfoto van het TMF-team rondom een spectaculaire raceauto. “Het gaat om een elektrisch/waterstof aangedreven raceauto, de Forze VIII, een studieproject ontwikkeld door studenten van de TU Delft”, legt Wiek uit. Een sponsorproject, waarvoor TMF de hubs voor de aandrijving en wielophanging heeft geproduceerd.
Van een hele andere orde is een intern project, de implementatie van een 5-assig bewerkingscentrum met robotcel, een zogenaamd pallet- en producthandlingsysteem. De realisatie hiervan is snel en goed gegaan. Inmiddels is TMF op deze machinecombinatie gestart met o.a. het seriematig produceren van onderdelen. Met dit project wil TMF inspelen op de vraag naar kortere doorlooptijden. Hiermee is een grotere flexibiliteit mogelijk.
“Prachtig om als toeleverancier aan en met deze innovaties te kunnen werken!”
TMF Mechanical Parts & Assemblies
Kranenberg 21
5047 TR Tilburg
Telefoon: +31 (0)13 57 13 607