Vacutech vooral schoon 

Vacutech leiding

Sneller, efficiënter, constant van kwaliteit zijn
en vooral schoon!

In het splinternieuwe pand aan de Meerkamp 2 in Den Hoorn ontmoeten we directeur/eigenaar Jeroen van Westing en financieel manager Kasper Vink. In de fraaie spreekkamer hangt een metalen kunstwerk, aangeboden door het personeel en die een tijdslijn weergeeft, beginnend in het jaar 1982.

Vacutech tijdlijn

“In dat jaar startte mijn vader, samen met nog twee compagnons, vanuit de TU Delft een eigen bedrijf, gericht op vacuümtechniek. In een bedrijfspand in Rijswijk begonnen zij met slechts een paar kleine machines met het produceren van onderdelen voor de hoogwaardige industrie. Een schot in de roos”, vertelt Jeroen. 

Vacutech productieruimte

“Het bedrijf groeide snel, de locatie werd op een gegeven moment te klein en zo besloten ze in 1992 een eigen pand te laten bouwen op het Rijswijkse bedrijventerrein De Plaspoelpolder. Een pand, groot genoeg om door te groeien. Beneden kwam de productie en boven zou voorlopig verhuurd worden. Het liep alleen iets anders, want door het binnenhalen van een grote opdracht werd de bovenverdieping al direct ingezet voor het samenstellen van producten.”

“Toen de twee compagnons zich in 2000 terugtrokken uit het bedrijf, bleef mijn vader over. Een jaar later kwam ik in het bedrijf. Met mijn technische opleiding startte ik in de productie en heb toen het vak van vacuümtechniek in de vingers gekregen.”

Als je er klaar voor bent, stap ik er uit!

Onvermijdelijk kwam de vraag of Jeroen het bedrijf te zijner tijd wilde overnemen. Daar moest hij wel even over nadenken:  “Geen idee wat er op me af zou komen en of ik wel uit het juiste ‘metaal’ was gesneden. Na goed overleg ben ik een traject van externe cursussen en coaching ingegaan van vier jaar. De stelregel van mijn vader was: ‘als je er klaar voor bent, stap ik er uit’. En zo geschiedde!”

Kasper Vink is sinds 1990 werkzaam bij Vacutech en heeft beide directiewissels meegemaakt. “Na een technische opleiding via via de administratie in gerold en daar tot op de dag gebleven”, zo vat hij kort zijn loopbaan samen. “Ik ben altijd met cijfers bezig geweest, heb het bedrijf zien groeien tot wat het nu is.”

“Het begin was niet makkelijk” zo omschrijft Jeroen zijn start als managing director: “We zaten op dat moment in de piek van onze capaciteit, als gevolg van de vraag naar sputtermodules voor de optische media zoals CD’s en DVD’s. Met deze modules werden onder vacuüm dunne metalen lagen opgedampt. Helaas is deze technologie kort na de overname ingehaald door nieuwe technologieën. Dat was een forse dreun voor onze productie.”

Nieuwe markten

“Aan de hand van een nieuw bedrijfsplan zijn we actief aan de slag gegaan om nieuwe klanten binnen te halen. Dat was wel lastig. Marktonderzoek gaf eigenlijk de reeds bekende markten aan. Veel daarbuiten kwamen we niet.”

“”Maar soms kom je in marktsegmenten, dat je je afvraagt: ‘Gebruiken ze dat daar ook?’ Zo kwamen we op een beurs in Rijswijk, vlakbij ons, in contact met een klant, die vroeg of wij een samenstelling, met daarin vacuüm en cryogene techniek, konden lassen, assembleren en testen. Jazeker, die competenties hadden we! Het was de start van een nieuwe fase van ons bedrijf, waarin wij onderdelen gingen maken en subassemblage verzorgen voor elektronenmicroscopen, die onder andere gebruikt worden bij virusonderzoek in laboratoria.”

“Naast producten en (sub)assemblees voor de analytische markt, produceren wij ook lassamenstellingen voor de semiconductor industrie, die aan de hoge eisen voor deze markt moeten voldoen.”

Nieuwbouw Vacutech

Know-how is je grootste goed

Sinds 2020 zit Vacutech in Den Hoorn en draait het bedrijf met in totaal 30 medewerkers, volop. “Stuk voor stuk vakmensen, die hun vak tot in hun vingertoppen beheersen”, vertelt Jeroen trots. “Vacuümtechniek leer je niet op school, maar in het bedrijf. Zoveel know-how is je grootste goed en het onderscheidt ons van andere leveranciers. Wij hebben vacuüm en precisietechnologie in huis. De combinatie van verspanen, lassen en assembleren is echt uniek te noemen.”

“Tegelijkertijd blijft Vacutech veel tijd en energie investeren in de waarden, die ons bedrijf groot hebben gemaakt”, vervolgt Jeroen. “Klantgerichtheid, vakmanschap, perfectionisme, betrouwbaarheid en teamwork. Het is onze ambitie om voorop te blijven lopen en uit te groeien tot dé expert op het gebied van het produceren, lassen en samenstellen van vacuüm producten.”

Schoon, schoner, schoner, schoner en nóg schoner

De techniek gaat snel bij de klanten van Vacutech. Alles moet steeds sneller, efficiënter, constant van kwaliteit zijn en vooral schoon! Dat laatste heeft geleid tot de bouw van een eigen cleanroom waar samengestelde producten en lassamenstellingen onder ideale omstandigheden geassembleerd en  getest kunnen worden op lekdichtheid.

Vacutech cleanroom

“Naast de eis van een lekdicht product, is ook de reinheid van een product van belang en dit kunnen wij door middel van een RGA (Rest Gas Analyse) aantonen. In het verlengde van de assemblageruimte bevindt zich onze ultrasoon reinigingsstraat. Hier worden de producten ultrasoon gereinigd en vacuümclean verpakt. De cleanroom voldoet aan de ISO klasse 7 (10.000) en Cleanroom flowbox ISO klasse 5.”

Support PKM al vanaf het begin

“De samenwerking met PKM dateert al vanaf de periode, waarin de 3 compagnons bezig waren om het bedrijf te laten groeien”, herinnert Kasper zich. “Het waren ook jonge ondernemers, die support nodig hadden, net als ik dat later nodig had. Aad Braal was vanaf het begin betrokken bij het bedrijf, tot op de dag van vandaag! Samen hebben we de Kostenverdeelstaat ingevoerd en later heeft hij ons geholpen bij de hercertificering van de ISO 9001. Nu voert hij jaarlijks de interne audits uit en is hij een zeer waardevolle sparringpartner. Het is prettig om dit voorafgaand aan de feitelijke certificering door Lloyds met elkaar door te nemen en verbeteringen alvast door te voeren.”

“Daarnaast heeft Aad de competentiematrix ingevoerd voor medewerkers en de PKM Inzetbaarheidsmanager geïntroduceerd. Meedenken met onze organisatie, dat is wel het sterkste punt van PKM!”

Kijk voor meer informatie op de website van Vacutech: www.vacutech.nl

Vacutech-logo

Vacutech
Meerkamp 2
2635 BE Den Hoorn
 +31 (0)15 - 8701120
 info@vacutech.nl


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

PKM Auteur

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.