Verbeter je exportaanpak met het exportdashboard 

team internationalisering en export - exportaanpak PKM

foto: Sander van der Torren

31 januari 2023

Succesvol exporteren is van veel factoren afhankelijk: de markt, je concurrenten, je eigen product of dienst, je marketing- en verkoopaanpak en of je eigen organisatie voldoende toegerust is voor groei. Het is best een uitdaging om voldoende zicht te houden op alle facetten van export. Daarom heeft PKM, samen met de Koninklijke Metaalunie het exportdashboard ontwikkeld.

Waaróm exporteren?

Dé startvraag voor ieder bedrijf dat wil groeien met export is: Waarom wil je exporteren? En daaraan gekoppeld: hoe belangrijk is voor je bedrijf en wat wil je ermee bereiken? Inzicht in je drijfveren voor export geeft richting aan de manier waarop je export aanpakt. Daarom beginnen we onze strategiegesprekken voor het exportdashboard altijd met vragen over strategie en ambitie.

In een online gesprek van anderhalf uur bespreken we verder alle facetten van export in je bedrijf: de exportmarkten, verkoop, marketing, organisatie van je export, budgettering en risico’s. De inzichten uit het gesprek verwerken we in een rapportage, met daarin de aandachtspunten voor de exportaanpak van jouw bedrijf.

Succesvolle strategieën

Inmiddels hebben we al meerdere bedrijven geholpen met hun exportstrategie. Hieronder vind je een tweetal ervaringen:

“Het export dashboard is een prima product om te bekijken of exportambities te realiseren zijn. Het onderwerp gaat direct leven in je hoofd en de rapportage met de tips is direct bruikbaar om met je medewerkers hierover van gedachten te wisselen.”
Arjan Wiggers, Klein Klouwenberg Boon

“Het export dashboard gesprek heb ik ervaren als een prettig strategiegesprek om te zien of er nog witte vlekken zijn in onze export aanpak. Het houd je scherp. Vooral bij het uitbouwen van de export is het een goede tip om ons eerst te focussen op die landen waar de meeste potentie zit.”
Sander Zuidgeest, Steenks Service

Dashboard met meterstanden

Het exportdashboard is dus een hulpmiddel voor bedrijven uit de metaal en techniek, die willen groeien in het buitenland. Het is speciaal ontwikkeld door PKM. Het bestaat uit een online gesprek en een rapportage. In die bijbehorende rapportage word je huidige exportaanpak letterlijk weergegeven als dashboard met meterstanden. Daarnaast ontvang je tips, waarmee je de volgende stap kunt maken. Je kan met deze adviezen zelf direct aan de slag, maar je kan ook PKM en de Koninklijke Metaalunie inschakelen voor het vervolgtraject.

Neem contact op!

Ook geïnteresseerd? Neem direct contact op met het team internationalisering en export van PKM, Aukje van den Beuken en Linda van den Broek via export@pkm.nl.

Lees hier ook het artikel over het exportdashboard uit Metaal & Techniek van december 2022


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Theo van Os

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.