Fotocredits: Olivier Huisman
31 oktober 2023
John Vullings: "Opleiden zit in ons DNA"
Maar liefst 2 Awards wist Vullings Metaalbewerking vorige maand binnen te halen: De OOM Award District Limburg én de William Pijnenburg Award!
Met 2 Awards in de prijzenkast heeft Vullings de erkenning gekregen, die zij met een niet aflatende ijver om jongeren voor techniek te interesseren, hebben verdiend. Al sinds de oprichting van het bedrijf in 1965 heeft de vader van huidig directeur John Vullings zich actief ingezet om toekomstig technisch talent te binden en op te leiden.


2 Awards
De William Pijnenburg Award is een initiatief van Brainport Industries College. Een stichting die tot doel heeft om bedrijven in de maakindustrie binnen de regio te verbinden op het gebied van onderwijs en arbeidsmarkt. Inmiddels zijn er ruim 60 bedrijven bij aangesloten. De Award staat voor betrokkenheid op het gebied van techniekpromotie, het bieden van werkgelegenheid en het goed opleiden van toekomstig technisch talent en wordt ieder jaar uitgereikt.
Tijdens de Jaarvergadering van Koninklijke Metaalunie District Limburg eind september ontving Vullings Metaalbewerking B.V. de OOM Award. De OOM Award wordt jaarlijks door Stichting OOM uitgereikt aan het meest actieve (metaal)leerbedrijf in de regio.
En daar bleef het niet bij. Een week later ontving Vullings Metaalbewerking B.V. tijdens het jaarcongres van Brainport Industries bij het Microcentrum in Veldhoven nog een prijs: De William Pijnenburg Award. "We kwamen uit drie genomineerden als winnaar naar voren”, vertelt een trotse directeur John Vullings.
Opleiden zit in ons DNA
“Dat was wel wat, twee prijzen in één maand. In beide gevallen ging het om een nominatie, die eer kwam naar ons toe. Wij zien het ontvangen van de OOM Award en de William Pijnenburg Award als een fantastische waardering voor onze inzet op het gebied van opleiden en scholing en een bewijs dat het verhaal niet op zich staat! Het bevestigt wat wij eigenlijk als heel vanzelfsprekend zien. Opleiden zit in ons DNA, we weten niet beter. Mijn vader begon al met jongeren op te leiden. Dat deden we, dat doen we en dat blijven we doen”, aldus Vullings.

Wat is jullie filosofie?
Om te beginnen het belangrijkste: het bieden van een juiste bedrijfscultuur en een werkomgeving waarin jonge mensen de kans krijgen om kennis van de techniek op te doen en daarin te kunnen ontdekken. Verder hebben we twee personen in het bedrijf die hiermee heel actief zijn. Dat zijn Helle Vullings, mijn zus, die verantwoordelijk is voor de afdeling HR en Geert Custers, onze praktijkopleider. Zij zijn de spilfiguren, die de jonge mensen in het bedrijf opvangen en begeleiden. Maar eigenlijk is iedereen binnen Vullings een beetje praktijkopleider, bij wijze van spreken. Iedereen heeft de mogelijkheid om mensen wat uit te leggen, een stukje training te geven of een vraag te beantwoorden Terwijl ze gewoon aan het werk zijn. Dat proberen we juist te stimuleren. Het kan niet zo zijn dat er geen antwoord komt, of dat er ‘nu even geen tijd’ voor is. Nee, op zo’n moment moet je als medewerker kunnen schakelen en uitleg geven. Dat vinden we niet alleen belangrijk, maar ook heel leuk om te doen!”
Het gaat dus verder dan alleen productie draaien?
“Absoluut! Het gaat bij ons niet alleen om productie en orders. We hebben hier in de regio ook een maatschappelijke taak, namelijk jonge mensen enthousiast te maken voor een opleiding in de techniek. Natuurlijk, dat is ook in ons eigen belang, maar als we dat niet doen, verliezen we het straks niet alleen als bedrijf, maar ook als sector.”
“Daarom zetten wij in op samenwerking met allerlei opleidingscentra in de regio. Dat begint al met de basisscholen: Leerlingen van groep 8 komen hier af en toe kijken. Voor het voortgezet onderwijs organiseren wij hier snuffelstages of meeloopdagen. Eén keer per jaar organiseert de ondernemersclub hier in Horst een Jongeren Bedrijvendag, waarbij bedrijven open huis houden voor de jongeren die kennis kunnen maken met de techniek. Verder organiseren wij jaarlijks het Tech Event in samenwerking met Brainport Industries College, waar jeugd, maar zeker ook de ouders, meer te weten kunnen komen over een bedrijf. Daardoor kan er beter een keuze gemaakt worden voor eventueel een toekomst in de techniek", legt Vullings uit.
“Weer een stapje verder komen de stages aan bod: jongens en meisjes die al een richting hebben gekozen. VMBO- en MBO-leerlingen, maar ook HBO-ers zijn bij ons welkom. Net als leerlingen van het ROC Helmond, die een BBL-opleiding volgen, waarin werken en leren wordt gecombineerd.”
“Bovendien werken hier jongeren op zaterdag en in vakanties om wat bij te verdienen. Sommigen zie je dan later terug tijdens hun opleiding, stage of als medewerker. Ze kennen ons bedrijf, zijn geïnteresseerd in techniek en willen daar graag in verder.”

Merk je dat leerlingen enthousiast worden?
“Zeker, we zien dat tijdens de open dagen en snuffelstages. Men is bijna altijd enthousiast en aangenaam verrast over de mogelijkheden en veelzijdigheid van een baan in de techniek. Of ze daadwerkelijk voor een opleiding kiezen, is altijd afwachten natuurlijk. Maar bijna de helft van onze medewerkers heeft hier ooit vakantiewerk gedaan, stage gelopen of is hier afgestudeerd!”
“Overigens, wij geloven in de kracht van de persoon en haken niet bij voorbaat af als iemand geen aantoonbare opleiding of werkervaring heeft in de metaal. Zo hebben we mensen uit bijvoorbeeld de meubelindustrie, de bouw- of de tuinbouwsector, die zijn omgeschoold tot fantastische vakmensen. Motivatie is de belangrijkste drijfveer.”
Welke boodschap wil je je collega ondernemers meegeven?
“Ga er gewoon mee aan de slag. Opleiden van jongeren is hartstikke leuk! Het is belangrijk voor de sector en niet alleen voor jezelf. Je weet dat jongeren een stap in hun carrière gaan maken. Loyaliteit is nu eenmaal anders dan 20, 30 jaar terug. Ondanks dat geloven wij in langdurige dienstverbanden. En áls wij geen passende baan kunnen bieden, dan willen wij dat de medewerker in een prettige sfeer het bedrijf verlaat om elders verder te groeien. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand na een paar jaar terugkeert bij het bedrijf. Dat hebben we al een paar keer meegemaakt! Dan is het goed als je op een prettige manier uit elkaar bent gegaan!”
Hoe zie je de toekomst?
“Automatisering , digitalisering en robotisering” dreunt John moeiteloos op. “Al sinds 2003 werken wij met robots en zijn daarin heel vooruitstrevend. Digitaliseren en automatiseren gebeurt op alle bedrijfsonderdelen en zal de komende jaren een verdere vlucht nemen. In de sector is groei bijna niet meer mogelijk zonder automatisering, vanwege de beperkte groei van het arbeidspotentieel.”
En daarin ziet Vullings direct weer kansen voor de jonge generatie. “Een kolfje naar de hand voor de jeugd! Zij zijn heel bedreven met softwaretools, automatisering en digitalisering. En die skills heb je straks hard nodig!”
“Er wordt vaak gekeken naar wat jongeren niet kunnen. Dan haak ik al snel af. ‘Vroeger deden we dit zus of zo’, maar dat geldt niet meer. De tijden veranderen. Bij elke generatiewisseling speelt dat. Als wij ons aan de tijdsgeest aanpassen, dan blijven mensen gemotiveerd en aan je bedrijf gebonden.”
Vullings B.V.
Handelstraat 4
5961 PV Horst (Li)
Telefoon: +31 (0)77 398 2235