Wat doe je na een dodelijk bedrijfsongeval? 

PKM- bedrijfsongeval - blog Bart Arp (foto Bart Meesters)-2

foto: Bart Meesters

23 mei 2023

Wat doe je na een dodelijk bedrijfsongeval?

Tijdens de afgelopen 35 jaar dat ik inmiddels in de metaalindustrie werk ben ik 4 maal geconfronteerd met een dodelijk ongeval op de werkplek. Niet te beschrijven verdrietige gebeurtenissen. Iedereen die het ooit heeft meegemaakt weet dat je dergelijke zaken niet kunt vergeten.

Het eerste ongeval betrof een val van hoogte bij de verbouwingswerkzaamheden aan het Olympisch stadion in Amsterdam rond de eeuwwisseling. Het tweede was een ongeval met een landbouwvoertuig in een werkplaats, inmiddels ook al weer enkele jaren geleden. Het derde opnieuw een val van hoogte van een verdiepingsvloer en de vierde, opnieuw een verschrikkelijke gebeurtenis, ditmaal met een bewerkingsmachine afgelopen maart.

Impact is enorm

Bij al deze ongevallen was er sprake van een samenloop van meerdere factoren, die allemaal tegelijkertijd fout gingen. Van te voren zou iedereen gezegd hebben: “de kans dat dit allemaal tezamen gebeurt acht ik verwaarloosbaar”!

De impact voor de familie en nabestaanden is enorm. Maar ook de gevolgen voor de collega’s moeten niet uit het oog worden verloren. Beiden verdienen zorgvuldige en royale aandacht. Dit niet alleen op en rond het moment van het ongeval, maar ook in de periode daarna.

Een direct betrokken leidinggevende vertelde mij: “Je gaat in eerste instantie op de automatische piloot, er moet zoveel geregeld worden. Je hebt in eerste instantie geen tijd voor je emoties”. Dit geldt waarschijnlijk voor veel betrokkenen. De impact is blijvend.

Uiteraard heeft het ook gevolgen in de organisatie en moeten er diverse maatregelen worden genomen. Daarnaast zal er een onderzoek van de arbeidsinspectie plaatsvinden en hoogstwaarschijnlijk volgt er ook een veroordeling inclusief een (forse) boete.

Misschien is dit voor u, als lezer, een moment om stil te staan bij het onderwerp veiligheid. In de hoop dat u nooit een ongeval met dodelijke afloop hoeft mee te maken, is het toch zaak om nu te inventariseren welke risico’s uw medewerkers lopen. Zorg in ieder geval dat uw R.I&E up-to-date is, heb aandacht voor de actiepunten uit deze evaluatie, zorg voor de juiste PBM’s, de juiste veilige machines en hulpmiddelen, zorg dat veiligheid “ingebakken” is in de werkprocedures. Denk ook na over de gevolgen in het geval dat er toch iets mis gaat. Zijn bijvoorbeeld de juiste verzekeringen afgesloten? En voor het geval dat er toch een ernstig ongeval plaatsvindt treft u hierbij een

Checklist

Een basis checklist met aandachtspunten voor ná een dodelijk bedrijfsongeval kan helpen om zaken niet uit het oog te verliezen. Neem deze a.u.b. door, ga na of er zaken zijn die voor uw organisatie relevant zijn, controleer daarnaast op volledigheid.

Download hieronder de gratis checklist.

Ik hoop dat u er nooit gebruik van hoeft te maken en het “verspilde” tijd was!

Bart Arp
Adviseur


Neem contact met ons op

Geïnspireerd geraakt of behoefte om met ons in gesprek te komen? Neem contact met ons op. Bel direct: 030-605 33 36 of gebruik het formulier via onderstaande knop.

Auteur:

Bart Arp

Over PKM Advies Metaal

Ondernemen in de metaal en technische sector is een uitdaging om steeds beter te worden. Als ondernemer moet u kansen benutten en reageren op ontwikkelingen.

Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.